Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Marmarabirlik zeytinyağı  

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK)’nın kalite kontrol programına sadece 5 firma alındı. 5 firma arasında yer alan Marmarabirlik belgesini, Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktörü Jean Barjol’ün de katıldığı törende Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürü İsmail Kalender'den aldı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren uygulamaya konan 'UZZK Kalite Kontrol Anlaşması ve Kalite Kontrol Programı'nın, Uluslararası Zeytin Konseyi(COI)'nin hedef pazar ülkelerde uyguladığı kalite kontrol programına benzer şekilde ve eşgüdümlü yürütüleceği bildirildi.

Programa, markasına ve kalitesine güvenen tüm zeytinyağı üreticileri başvurabiliyor. Program çerçevesinde, sektörde taklit ve tağşişe karşı piyasadaki tek yasal yetkili Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile koordineli bir mücadele başlatıldı. Kalite stratejisinin ön plana çıkarılmasıyla da tüketicinin bilinçlenmesine ve halkın zeytinyağı kullanımının artmasına aktif katkı sağlayacağı bekleniyor.
 
Program sayesinde Türk zeytinyağı sektöründe taklit ve tağşiş yapan firma kalmayacağı, bu yıl sonunda en az 15-20 firmanın daha bu programa dahil olmasının beklendiği ifade ediliyor. Bir kaç yıl içinde de tüm kaliteli zeytinyağı üretenlerin bu programda yer alması, kalitesizlerin de kendiliğinden açığa çıkacağı öngörülüyor.
 
Türkiye'de halen yıllık ortalama 153 bin ton yağ üretiliyor, bunun ortalama 100 bin tonu iç tüketime sunuluyor. Türkiye’de kişi başına yıllık 800 gram olan zeytinyağı tüketimi son 4 yılda 1 kilo 400 grama ulaştı. 
 
HEDEF, ULUSLARARASI LİSTELER
 
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, sofralık zeytinde dünya lideri olan Marmarabirlik’in zeytinyağında da uluslararası kalite standartlarına uyduğunu, kaliteli ürünün 'Beyaz Liste'yle belgelendirilmesinin de sorumluluklarını artırdığını ifade etti. Asa, “Bundan sonra hedefimiz uluslararası listelere girmek.” dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
05.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Marmarabirlik zeytinyağı 'beyaz liste'de




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız