Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İlk Buzağıya  

Van'da 2008 yılında başlatılan Organize Hayvancılık Bölgesi (OHB) Projesi kapsamında Avusturya'dan Van'a getirilen 315 simentol cinsi gebe ineklerden biri doğurdu. 

 
 
Doğan erkek buzağıya Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak'ın adı verildi. Van Valisi Münir Karaloglu da OHB'yi ziyaret edip yeni doğan buzağıyı sevdi. 
 
Van- Erciş karayolu üzerinde bulunan ve 9 bin 500 dönümlük arazi üzerinde, 2008 yılında başlatılan OHB Projesi'nin ilk etabı tamamlandı. VATBO, Ziraat Odası ve 32 girişimcinin bir araya gelmesiyle kurulan Van Organize Tarım İşletmesi (VOTAŞ) adı altındaki OHB Projesi'ne, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında destek verdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, OHB'ye, mazot ve gübre için 260 bin 478 lira, yem bitkisi için 873 bin, organik tarım desteği için 124 bin, hububat desteği için 60 bin lira, alet ve makine desteği için 64 bin lira ve DAP çerçevesinde ise 1 milyon 509 bin lira olmak üzere toplam 2 milyon 892 bin lira destek sağladığı bildirildi. 
 
Bakanlık ayrıca bu tür işletmelerin inşaat yapımına yüzde 40, ekipman desteğine yüzde 30, çiftliğe alınacak büyükbaş hayvanlardan yüzde 80'inin de yarısını hibe etti. Proje kapsamında meyve ve ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiği ve İşletmenin ihtiyacı olan kaba yemin tamamını üretmek için ekili arazinin sulama ihtiyacı için de pivot sulama sistemi kuruldu. 
 
YENİ DOĞAN BUZAĞINA 'FERİDUN' ADI 
 
Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek OHB'si olan işletmeye Avusturya'dan alınan 315 simental cinsi gebe inek, yaklaşık bir ay önce getirildi. Gebe ineklerin ilk doğumu da gerçekleşti. Doğan erkek buzağıya da VATBO Başkanı Feridun Irak'ın adı verildi. 
 
Van Valisi Münir Karaloğlu da OHB'de incelemelerde bulunarak, ineklerin bulunduğu barınağı gezdi. Feridun Irak'tan bilgi alan Valisi Münir Karaloğlu, bölgedeki hayvancılığın gelişmesi için bunun önemli bir proje olduğunu belirtti. Vali Karaloğlu, yeni doğan buzağıyla yakından ilgilenerek, projenin model olduğunu söyledi. 
 
Vali Karaloğlu, "Biz heyecanla ineklerin gelmesini beklerken, bugünde yeni doğan buzağının doğum günü partisindeyiz. Hayvancılık Bereketli bir iş. Bugün 300 hayVan alıyorsunuz. 2 ay sonra 600 hayVan oluyor" diye konuştu. 
 
VATBO Başkanı Feridun Irak ise 315 gebe inekten doğumdan sonra günlük olarak 6 ile 7 ton arasında süt alımı sağlanacağını böylelikle ilin süt ihtiyacının da önemli ölçüde karşılanabileceğini söyledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: İlk Buzağıya 'Feridun' Adını Verdiler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız