Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ VEYA BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ TEKNİK MADDESİ ÜRETİMİ YAPAN TESİSLERİN ÜRETİM İZNİ, DENETİMİ, TESİSLERİN TAŞIMASI GEREKEN ASGARİ TEKNİK ŞARTLARLA ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BELİRLENDİ


ANKARA (A.A) - Bitki koruma ürünü veya bitki koruma ürünü teknik maddesi üretimi yapan tesislerin, üretim izni ve denetimi, tesislerin taşıması gereken asgari teknik şartlarla çalışma usul ve esasları belirlendi. 
 
     Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ''Bitki Koruma Ürünü Üretim Yerleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik''i Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
     Buna göre, bitki koruma ürünü veya bitki koruma ürünü teknik maddesi imalatının yapılması düşünülen üretim tesislerinde herhangi bir bitki koruma ürünü üretimi yapılmadan önce Bakanlıktan izin alınacak. 
 
     Bitki koruma ürünü veya bitki koruma ürünü teknik maddesi imalatının yapıldığı üretim tesislerinin zemini; işyerinin özelliğine göre su ve kimyasal madde geçirmeyen, dökülmelere karşı kolay temizlenebilen, kaygan olmayan, çatlak oluşturmayan, temizlik ve dezenfeksiyona uygun malzemeden yapılmış, suyun birikmemesi için tahliye kanallarına doğru yeterli bir eğimde olacak. 
 
     Üretim tesisinde çalışma sırasında ortama yayılan tozun, buharın veya kokunun ister aspirasyon ister diğer yollarla ortama yayılmaması için gerekli tedbirler alınacak. 
 
     Herhangi bir tehlike durumunda tüm çalışanların işyerini derhal ve güvenilir bir şekilde terk etmelerini sağlayacak sayıda, boyutta ve işin niteliğine, işyerinin büyüklüğüne ve çalışan sayısına göre belirlenecek acil çıkış kapıları olacak. 
 
     Üretim bölümünde kaza veya dökülme sonucu oluşacak kimyasal atıklar kapalı sistemde uygun drenaj sistemiyle arıtma ünitesine bağlanacak. Arıtma ünitelerinin bulunmadığı tesislerde atıklar, herhangi bir sızıntının olmayacağı atık biriktirme kuyularına veya geçici atık konteynerlerine atılacak. 
 
     Biyolojik mücadele etmeni üretim tesislerinde sıcaklık, ışık, nem ve havalandırma koşulları kontrol edilebilir özellikte olacak. Bu tesislerde etmenin bulaşmasını engelleyecek şekilde üretim yerlerinin izolasyonu sağlanacak. 
 
     Ham madde, mamul madde, katkı ve diğer yardımcı maddeler, ambalaj ve etiket materyalleri, alet ve ekipman ile temizlik madde ve malzeme depoları birbirinden ayrı olacak. Ürünler bulaşmanın ve bozulmanın önleneceği koşullarda birbirinden ayrı ve zeminle temas etmeyecek şekilde depolanacak. 
 
     Bitki koruma ürünü veya bitki koruma ürünü teknik maddesi imalatının yapıldığı tesislerde üretimi yapılan maddenin kalite kontrol analizlerini yapabilecek yeterli sayıda ve miktarda alet, ekipman, kimyasal madde ve diğer gerekli malzemelerin bulundurulacağı laboratuvarlar kurulacak. 
 
     Üretim tesisinde çalışacak personele iş sağlığı ve güvenliği, üretimde dikkat edilmesi gereken kurallar, yapılacak işin tehlikeleri ve bu tehlikelerden doğan risklerin azaltılmasıyla ilgili olarak yılda en az bir defa eğitim verilecek. 
 
     Bu tesislerde çalışan personelin periyodik sağlık kontrolleri yapılarak sağlık karnelerine işlenecek. 
 
     Bakanlıktan üretim izni almış olan tesislerde Bakanlıkça uygun görülen normlara ve ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin ruhsata esas spesifikasyonları ile gizli reçetesine uygun imalat yapılacak. 
 
     Taraflar arasında karşılıklı ve Bakanlığa karşı sorumlulukların açık olarak belirtildiği noter onaylı bir sözleşmeyle fason üretim yapılabilecek. 
     
     -İHRAÇ AMAÇLI İMAL İZNİ- 
     
     İç piyasaya verilmemek şartıyla; Türkiye'de ruhsatlı olmayan bitki koruma ürünleri için tamamı yurt dışına ihraç amacıyla ''ihraç edileceği ülke, aktif madde miktarı, formülasyon tipi, ambalaj büyüklüğü ve üretim miktarı'' belirtilerek Bakanlıkça üretim izni verilecek. 
 
     İhraç amaçlı üretim izni verilen bitki koruma ürünleri Bakanlıktan üretim izni almış olan tesislerde üretilecek. 
 
     Üretim tesisleri gerektiğinde veya şikayet üzerine Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce denetlenecek. 
 
     Bakanlıktan onaylı olmayan üretim tesislerinde bitki koruma üretimi yapan gerçek ve tüzel kişilere idari para cezası verilecek ve bu kişiler faaliyetten men edilecek. Üretilmiş olan bitki koruma ürünleri de masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak ve imha edilmek üzere mülkiyeti kamuya geçirilecek. 
 
     Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlıktan üretim izni almış olan üretim tesisleri bugünden itibaren 1 yıl içinde yönetmelik hükümlerine uyacak. 

Ekleme Tarihi
06.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bitki Koruma Ürünü Üretim Yerlerine Düzenleme




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız