Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Grup Matarromera şarap 

ALKOLSÜZ ŞARAPTA ALKOL ORANINI DÜNYADA İLK KEZ YÜZDE 0,09'UN ALTINA İNDİREN İSPANYOL FİRMASI, 2012'DE TÜRKİYE PAZARINA GİRMEYİ HEDEFLİYOR


MADRİD (A.A) - Şenhan Bolelli - Şarap üreticilerinin krizden kurtulmak için yarattıkları formüller arasında olan alkolsüz şarapta alkol oranını dünyada ilk kez yüzde 0,09'un altına indiren İspanyol firması "Grup Matarromera", 2012 yılında Türkiye pazarına girmeyi hedefliyor. 
 
     İspanya'nın önemli şarap üretim bölgelerinden olan Ribera del Duero'da bulunan "Grup Matarromera" 2005 yılından bu yana gelirinin yüzde 30'unu araştırma ve geliştirmeye (AR-GE) ayırırken, ''şarabın alkolsüzleştirilmesine yönelik dünyada en büyük projeyi sunan şarap üreticisi olduklarını" savunuyor. İspanya'daki 6 bin kadar şarap üreticisi firmanın mevcut ekonomik krizden etkilendiği ve bazılarının kapanmak yada el değiştirmek zorunda olduğu söylenirken, sadece ulusal tüketimle ayakta kalamayan şarap üreticilerinin ya yabancı pazarlara ya da alkolsüz şarap gibi alternatiflere yöneldiği görülüyor. 
 
     "Grup Matarromera"nın sahibi ve başkanı Carlos Moro, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, kısa bir geçmişi olan alkolsüz şarabın gelişimini şöyle özetledi: 
 
     "Şarapta alkol oranını düşürmek için ABD'de kullanılan bir sistem vardı ve bu Avrupa'da bilinen bir şey değildi. Normalde şaraptaki alkol oranı yüzde 11 ila 14 arasındadır. Biz 2005'te çalışmalarımızı başlatarak 2009'da alkol oranı yüzde 1'in altında olan şarapları ürettik ve Avrupa'daki bazı diğer markalar gibi bunu alkolsüz şarap olarak satışa sunduk. Ancak daha sonra özellikle müslüman ülkelere gittiğimizde gördük ki yüzde 1'in altında olmasına rağmen bu alkolsüz sayılmıyor. Yasal yönetmeliklerine göre alkol oranının yüzde 0,0 istendiğini öğrendik ve tekrardan laboratuvara döndük. 2010'un eylül ayında dünyada ilk kez, alkol düzeyi yüzde 0,09'un altında olan şarabı üreten firma olarak çıktık". 
 
     Avrupa Birliği'nin 2009 yılında alkolsüz şarap projelerine onay vermesinin ardından bir ilki gerçekleştirerek, alkol oranı yüzde 0,0 olan şarapları ürettiklerini kaydeden Moro, "Avrupa'da alkolsüz şarapta bir öncü olduklarını" savundu. 
 
     "Şarap bizim için geleneksel bir içeçektir ve asla bundan vazgeçme gibi bir niyetimiz yok. Alkolsüz şarap yeni bir tad ve günümüz dünyasındaki ihtiyaçlara bir alternatif" diyen Moro, "Alkolsüz şaraplar, başka bir tad ve yeni. Alkollü, normal şarabı içmeye alışık birinin buna kolay uyum sağlaması zor" dedi. 
 
     Alkolsüz şarapların pazarının büyük olduğuna da dikkat çeken Moro, "sadece müslüman ülkeleri düşünmüyoruz" diyerek, şöyle devam etti: 
 
     ''Bu yeni bir şarap. Alkol kullanmayan budistlere veya evangelistlere de hitap ediyoruz. Müslüman ülkeler tek pazar değil. Avrupa'da da yaşayan çok sayıda müslüman var, İspanya'da 1 milyon, İngiltere'de 4 milyon kadar müslüman yaşıyor. Ama bunun daha fazlası var. Hamile kadınlara, yaşlılara, fazla kalori almaktan kaçınıp sağlığına dikkat edenlere, diet yapanlara, sporculara da bu şarapları öneriyoruz". 
 
     ABD ve Çin'de temsilci açtıklarını Türkiye'de de bir firma ile görüştüklerini anlatan Moro, ''Türkiye'den çok büyük beklentimiz var. Bize şu anda söylenen yasal prosedür için yaklaşık 8 ay kadar beklememiz gerektiği. 2012'nin ortasından itibaren Türkiye'de satışa girmeyi planlıyoruz. Müslüman bir ülke olmasının yanısıra bu alkolsüz şarabı gençler veya yaşlılar da içebilir. Ayrıca Türkiye'den İran gibi pazarlara da açılmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
     Bu arada alkolsüz şaraplar için AR-GE çalışmalarına toplam 7 milyon avro harcayan İspanyol firması, 2015 yılında toplam şarap üretiminin yüzde 40'ını alkolsüz şaraplara ayırlamayı ve 80 ülkeye ihracat yapmayı hedefliyor. 
 
     İspanyol firması, yüzde 1'in altında alkol olan kırmızı, beyaz, pembe şarap ve şampanya ürünlerini "alkolsüz" olarak (Eminasin) adıyla satarken, yüzde 0,09'dan daha düşük alkol içeren şarap ve şampanyalarını da (EminaZero 0,0) adıyla satışa sunuyor. Sadece şişede değil teneke kutularda da satılan EminaZero 0,0'nun kesinlikle soğuk içilmesi öneriliyor. Firmanın ürettiği normal şaraplarda yüzde 12,5 alkol, yüzde 3 şeker ve 100 mililitrede 85 kilokalori oranı olurken, "Eminasin" de yüzde 0,5 alkol ve 4,9 kilokalori, "EminaZero 0,0" da ise yüzde 0,04 alkol, yüzde 0,29 şeker ve 1 kilokalori oranı bulunuyor. 
 
     Alkolsüz şarapta bir ilk iddiasıyla ortaya çıkan "Grup Matarromera", alkolsüz şarap projeleriyle ilgili tanıtımını, 12 Temmuz salı günü, İspanya Bilim ve Yenilik Bakanı Cristina Garmendia, Castilla y Leon Özerk Yönetim Başkanı Juan Vicente Herrera ve bazı ülkelerin büyükelçilerinin katılımıyla Valladolid'deki üretim merkezinde yapacak. 

Ekleme Tarihi
08.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: İspanyol Şarap Firması, Türkiye Pazarını Hedefliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız