Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI: -''GDO İHTİVA EDEN HERHANGİ BİR ÜRÜNÜN İTHAL EDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. GDO TESPİT EDİLEN HİÇBİR ÜRÜNÜN ÜLKEMİZE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEMİŞTİR''


ANKARA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, GDO ihtiva eden herhangi bir ürünün ithal edilmesinin söz konusu olmadığını ve GDO tespit edilen hiçbir ürünün ülkeye girişine izin verilmediğini bildirdi. 
 
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında, ''GDO'lu mısır ithal edenler halkın sağlığı ile oynuyor'', ''İthal GDO'lu mısırlarda topluma karşı suç işleniyor'', ''Bandırma Limanında GDO'lu mısır operasyonu'', ''GDO'lu tohum ekimine yeşil ışık'' başlıklarıyla yayımlanan haberlerin gerçeklerle bir ilgisi bulunmadığı belirtildi. 
     GDO ihtiva eden herhangi bir ürünün ithal edilmesinin söz konusu olmadığı, sadece 26 Ocak 2011'den sonra yem amaçlı üç geni taşıyan soyanın ithaline izin verildiği ifade edilen açıklamada, ''GDO tespit edilen hiçbir ürünün ülkemize girişine izin verilmemiştir'' ifadesi kullanıldı. 
     Açıklamada, hayvan yemi olarak yurda girişine izin verilen üç soya geni için Biyogüvenlik Kurulu tarafından belirlenen kuralların Bakanlık tarafından birebir ülke genelinde uygulandığı vurgulandı. Buna göre tüm ithal edilen soyanın tamamının, gümrükteki antrepodan itibaren hangi firmalara ne kadar gönderildiği, buradan hangi yem fabrikalarına ve son tüketim ve dağıtım yerleri de dahil olmak üzere nerelere ulaştırıldığının kayıt ve izleme altında olduğu ifade edilen açıklamada, gıda veya başka bir amaçlı olarak ya da tohum olarak bu ürünlerin kullanımının kesinlikle mümkün olmadığına işaret edildi. 
     Bandırma limanındaki 6 bin 600 tonluk GDO'lu olduğu iddiası nedeniyle yasal süreci devam eden yemlik mısırın ithalinin ise gerçekleşmediğine dikkat çekilen açıklamada, gerek denetimler, gerekse ithalatın söz konusu olmaması nedeniyle yurt içi kullanımının söz konusu olmadığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: 
     ''Ülkemizde GDO'lu tohum ithali ve üretimi yasaktır. Bu husus, Bakanlığımız tarafından sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Tohum ithali yapılan gümrük kapılarından sadece GDO ile ilişiği bulunmayan, temiz tohumların yurda girişine izin verilmektedir. 
     Bu açıklamalar doğrultusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ne GDO'lu tohum ekimine yeşil ışık yakılması, ne GDO'lu ürünlerin piyasada bulundurularak halkımızın sağlığının riske edilmesi ne de GDO'lu mısırın ülkemize alınması söz konusu değildir.'' 

Ekleme Tarihi
09.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gdo'lu Mısır İthali İddiası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız