Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde tarımda kullanıldıktan sonra derelere atılan zirai ilaç ambalajlarının ilçedeki baraj gölünde toplandığı ve bunun tarım alanları ve yeraltı suları için tehdit oluşturduğu iddia edildi. 

 
Bölgede incelemelerde bulunan ve bir proje çalışması hazırlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Kazdağları'nın kuzey eteklerinde Karamenderes Havzası içerisinde bulunan Bayramiç ilçesinin geçim kaynağının meyvecilik ve sebzecilik olduğunu hatırlattı. 
 
İlçedeki Bayramiç Barajını besleyen havzada bulunan toplam 17 köyde, bin 144 tarım işletme bulunduğunu ifade eden Kaynaş, "Yaklaşık 50 bin 50 dekarlık alanda üretim yapılıyor. Tarımsal işletmelerin toplam arazi varlıkları 5-50 dekar arasında değişiyor. Tarımsal üretim özellikle meyvecilik, sebzecilik ve bağcılıktan sağlanıyor. Meyvecilikte asıl geçim kaynağı elma olup, 100 bin ton elma üretimiyle, burası Türkiye elma üretiminin yaklaşık yüzde 5'ini karşılıyor" dedi. 
 
Kaynaş, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan elma üretiminde yılda ortalama 20 ilaçlama yapıldığına işaret ederek, yaklaşık bin elma üreticisinin her ilaçlamada 2-3 zirai mücadele ilacını karıştırarak kullandığını ve sadece elma üretiminde yaklaşık 50 bin zirai ilaç ambalajının ortaya çıktığını belirtti. 
 
Bölgede, kimyasal mücadele için zirai ilaç hazırlama üniteleri ve zirai ilaç ambalajlarının toplanıp usulüne uygun imha edilebilmesi için gerekli toplama ünitelerinin bulunmadığını açıklayan Kaynaş, şöyle konuştu: 
 
"Bu nedenle zirai ilaç hazırlamada dere yatakları kullanılmakta olup, zirai ilaç karışımları hazırlanırken su kaynaklarına zehirli kimyasal madde karışıyor. Zirai ilaç ambalajları toplama ünitesi olmadığından, bu atıkların dere yataklarına atıldığı, oradan gelerek baraj gölünde toplandığını gözlemledik. Baraj suyunda biriken yüzlerce zirai ilaç ambalajı, buradaki doğal yaşamı, balık üretimini ve barajdan tarımsal amaçlı sulama yapılan Bayramiç ve Ezine ovaları ile yeraltı suları için tehdit oluşturuyor. " 
 
Bazı üreticilerin ise bu ambalajları yakarak hava kirliliğine neden olduklarını iddia eden Kaynaş, bu atıkların çocuk zehirlenmelerine ve ölümlere neden olabileceğini savundu. 
 
Prof. Dr. Kenan Kaynaş, meyve ve sebze üretimi gerçekleştirilen köylerde ilaç hazırlama ve ambalaj toplama ünitelerinin yapılması gerektiğini ve bu görevi en iyi üstlenebilecek kurumun, tarım sektörünün temsilcisi Ziraat Odası olduğunu belirtti. 
 
Kaynaş, ayrıca Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü ve ÇOMÜ işbirliğinde eğitim seferberliğinin başlatılması gerektiğini ifade ederek, "Yapılacak zirai ilaç hazırlama ve ambalaj toplama ünitelerinin kullanımıyla Kazdağları'ndan doğup Bayramiç Barajına akan doğal kaynak sularının ve toprağın kirlenmesinin önüne geçilecek. Böylece Bayramiç Barajı içerisindeki doğal hayat korunacak, buradan sulanan Bayramiç ve Ezine ovalarındaki 100 bin dekar alana ve taban sularına kimyasal madde bulaşımının önüne geçilecek. Dolayısıyla yöre kalkınmasına ve tarımsal faaliyetin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında önemli bir kazanım sağlayacaktır. Bu yörenin ürünlerini tüketen tüketiciler içinse sağlıklı, güvenli gıda temini sağlandığı için olası riskler azalacaktır" diye konuştu. 
 
Kaynaş, elma üretiminin dışında bölgede yılda 4 bin ton armut, 2 bin 200 ton ayva, 3 bin ton kayısı, 65 bin ton şeftali, 6 bin ton kiraz, 5 bin ton erik ve 20 bin ton nektarin üretildiğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Zirai İlaçların Doğayı Tehdit Ettiği İddiası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız