Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Güneş Ve Rüzgardan Elektrik Üretimi İçin Yol Haritası Tamam 

YAKLAŞIK 2 MİLYAR AVROLUK GÜNEŞ SANTRALI YATIRIMI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI -RÜZGAR SANTRALLARI KURULMASI İÇİN ÜNİVERSİTELERE KOLAYLIK SAĞLANDI -EPDK BAŞKANI HASAN KÖKTAŞ: ''GÜNEŞ YATIRIMCISI ÖNÜNÜ GÖREREK YÜRÜYECEK''


ANKARA (A.A) - Leyla Ataman Özel - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2013 yılına kadar sisteme bağlanması planlanan yaklaşık 2 milyar avro yatırım tutarı olacak 600 megavatlık (mw) güneş enerjisi elektrik üretim santrallarına yönelik yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından merakla beklenen düzenlemeyi sonuçlandırdı. 
 
     AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Kurul, önceki gün yaptığı toplantıda, güneşten elektrik üretmek için lisans başvurularının nasıl yapılacağına yönelik düzenleme yaptı. Buna göre güneş enerjisine dayalı her bir üretim tesisi için yapılacak yatırım başvurusunun kurulu gücü 50 mw'yi geçemeyecek ve başvurular en yakın trafo merkezine yapılacak. 
     Bundan sonraki süreç ise şöyle işleyecek; TEİAŞ ve Enerji Bakanlığı güneş enerjisi santrallarının bağlanacağı trafo merkezleri ile kapasiteleri ilan edecek. Bu arada EPDK tarafından yayımlanacak Ölçüm Tebliği çerçevesinde, yatırım yapmayı planlayan özel şirketler, açıklanan trafo merkezlerinin kapasitelerini de dikkate alarak ilgilendikleri bölgelere yönelik belli bir süre güneş ölçümleri yaparak sonuçları ile birlikte EPDK'ya başvuracak. 
     EPDK rüzgar başvurularında olduğu gibi lisans başvurular için belli bir gün ilan edecek. Aynı bölgeye birden fazla şirketin başvurması halinde TEİAŞ tarafından yarışma yapılacak. Yarışmada ise 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda belirlenen alım fiyatı üzerinden en fazla indirim vermeyi taahhüt eden bağlantı hakkını kazanacak. Böylece özel sektörün başvurular bağlantı görüşleri ölçüm ve yarışma sonuçlarına göre sonuçlandırılacak. 
     
     -AR-GE'CİLERE RÜZGAR KOLAYLIĞI- 
     
     Kurul aynı düzenleme kapsamında özellikle bir yandan kampüslerinde kendi elektriklerini üretirken, bir yandan araştırma geliştirme faaliyeti göstermek isteyen kurumlara yönelik kolaylık sağladı. 
     Buna göre, ''Kanunla kurulmuş araştırma ile yüksek öğretim kurumlarının, bilimsel araştırma geliştirme ve eğitim faaliyetleri kapsamında aynı dağıtım bölgesinde olmak, kendi ihtiyaçlarını karşılamak ve azami 10 mw kurulu gücü geçmemek kaydıyla yerleşkelerinde nükleer, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi kurmak amacıyla uhdelerindeki anonim ya da limited şirketleri vasıtasıyla yapacakları lisans başvurularında'' kolaylık sağlandı. 
     EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği?nde yaptıkları ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek yeni düzenlemelerin ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. 
     
     -''GÖZLERİ KAMAŞMAYACAK''- 
     
     Türkiye'de güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını milyarlarca dolarlık yatırımlarla elektriğe dönüştürmeye yönelik hem yerli hem de yabancı özel sektörün çok büyük bir ilgisi ve beklentisi bulunduğunu belirten Köktaş, şöyle konuştu: 
     ''Bugün 1.600 megavatlara ulaşan rüzgar santralı kurulu gücünü uzun vadede 20 bin megavatlara, güneşte de sıfırdan başlayıp önce 600 megavata, sonra da çok daha büyük güçlere çıkarmak üzere sistem dizaynı yapıyoruz. Ayrıca araştırma kuruluşları ve üniversitelerde bu konularla yakından ilgileniyor. Bu düzenlemelerimiz sayesinde sistemin düzenini bozmadan, tamamen öngörülebilir bir şekilde yatırımların yapılmasını sağladık. Şirketlerin ellerinde ölçüm sonuçları olacağından yatırımın fizibıl olup olmayacağını bilecek, finansman kolaylaşacak. Böylece güneş yatırımcıları gözleri kamaşmadan, neyi, nasıl hangi sıra ile yapacaklarını, nasıl yarışacaklarını ve hangi kriterlere uymak zorunda olduklarını görerek yol alacaklar.'' 

Ekleme Tarihi
11.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Güneş Ve Rüzgardan Elektrik Üretimi İçin Yol Haritası Tamam




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız