Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, pamuk fiyatında geçen nisan ayından bu yana yaşanan geri çekilmenin “mantık dışına çıkmaya” başladığını belirtti.
 
Kocagöz, “Tekstil piyasasında talebin hızla kesilmesiyle birlikte hacimsiz ve çok hızlı bir geri çekilme yaşandı. Mart ayında 8 TL’yi gören pamuk fiyatındaki 4,5 TL’ye düşüş, çıkışta olduğu gibi abartılı bir hal aldı. Alıcıları ve piyasayı uzun vadeli düşünmeye davet ediyorum.” dedi. İplik piyasasındaki durgunluğun da buna yardımcı olduğunu kaydeden Kocagöz, çoğu alıcının bu dönemde yine stoklarını kullandığını ve piyasanın cansızlığının devam edeceğini öngörerek pozisyon aldığını aktardı. İplik piyasası, stoklarını eriten alıcılar tarafından tekrar canlandırılırsa bu defa yine panik alışların söz konusu olabileceğini vurgulayan Barış Kocagöz, “Bu zihniyet ve piyasa ahlâkı böyle devam ederse korkarım ki arka bahçesinde üretilecek kendi pamuğuna darbe vuran yine Türk tekstilcisi olur. Bu nedenle Türk pamuğunun yurtdışı muadillerinin üstünde ya da hiç olmazsa aynı fiyatlardan satılması gerekir. Aksi takdirde artacak olan üretimle Türk pamuğu, gelecek sezon ihraç edilmeye başlar ki bu kadar tüketimimiz varken bu ne kadar mantıklı?” şeklinde konuştu.
Karagöz, üreticinin piyasa tarafından “üretmeye küstürülmemesi” gerektiğini vurguladı. Bugün dünya piyasasının altındaki fiyattan Türk üreticisinden pamuk satın almanın çok kısa vadeli, geleceği düşünmeyen bir yaklaşım olacağını anlatan Karagöz, şöyle konuştu: “Zaten çok zor bir sezona başladığı görülen üreticinin, serin ve yağışlı hava yüzünden işçilik ve ilaç maliyetleri çok yukarıda olacak. Yaptığımız araştırmalara göre kira dahil lif pamuk bazındaki maliyeti 4,75-5 TL civarlarında. Bu durumda hükümetimizin desteği olmasa pamuk üretiminin devam etmeyeceği aşikardır. Bugün prim miktarı belirlenmemiş olsaydı, üretimin bir sonraki yıl bu fiyatlarla yine yarıya düşebileceği ve düşüş trendine gireceği açıktı. Tüm bunları gözönünde bulundurarak, alıcıları ve piyasayı uzun vadeli düşünmeye davet ediyoruz.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
11.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: 'Pamukta fiyat düşüşü tehlikeli ve abartılı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız