Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

"Tuta" zararlısına karşı erken tedbir alınması konusunda tarım teşkilatına, zirai ilaç bayileri ve tüm çiftçilere çağrıda bulundu.

 
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, domates ekimini tehdit eden ve halk arasında "domates güvesi" olarak bilinen 
 
"Tuta" zararlısına karşı erken tedbir alınması konusunda tarım teşkilatına, zirai ilaç bayileri ve tüm çiftçilere çağrıda bulundu. 
 
Tuta zararlısına karşı yürütülmesi gereken tedbirlerle ilgili oda meclisinde açıklama yapan Dölek, domates bitkisindeki tuta zararlısıyla mücadelede etkili olan faktörün erken müdahale olduğunu, oda olarak üreticilerin konuya hassas olmaları amacıyla bilgilendirici broşürler dağıtıp afişler asacaklarını belirtti. 
 
Dölek, "Geçen yıl alınan erken tedbirler sonucu üreticimiz tuta zararlısından fazla etkilenmemişti. Bu yıl da aynı etkin mücadeleyi yapmaya kararlıyız" dedi. 
 
Halk arasında "Domates Güvesi" olarak da adlandırılan Tuta zararlısının Güney Amerika kökenli olduğunu kaydeden Dölek, Türkiye'de yoğun olarak İzmir-Urla, İzmir-Çeşme, Çanakkale, Bodrum ve Antalya'da görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti: 
 
"Tuta zararlısı yüksek üreme potansiyeline sahip bir zararlıdır. Yaşam çemberini 28-29 günde tamamlamaktadır. Kelebek olarak geceleri aktif olarak uçar. Gündüzleri ise yaprak altında saklanır. Zararlı genellikle taze sürgün uçlarını çiçek ve yeni meyveleri tercih etmektedir. Domates meyvesinin her döneminde etkili olduğu gözlenmiştir. " 
 
Dölek, tuta zararlısıyla mücadele için çiftçilerin Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü ve zirai ilaç bayilerine danışılması gerektiğini belirtti. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek Açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız