Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındıkta bu yıl yüksek rekolte beklenmediğini söyledi.
 
        Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)'nin fındık rekoltesini tespit etmek amacıyla oluşturduğu komisyon, çalışmalarına Sakarya'nın Karasu ilçesinde devam etti. Komisyon başkanı ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ve beraberindeki ziraat mühendisleri, fındık bahçelerinde inceleme yaptı. Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş da komisyona çalışmaları sırasında eşlik etti.
        İlçedeki rekolte tespit çalışmalarını tamamlayan komisyonun başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin'in Borçka ilçesinden Kocaeli'nin Kandıra ilçesine kadar 14 ilde, 126 ilçede 700 bin hektar alanda üç hafta süreyle rekolte çalışması yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda Karasu ilçesindeki fındık bahçelerinde çalışma yaptıklarını anlatan Karadeniz, rekolte konusunda rakam vermenin henüz erken olduğunu dile getirdi. Karadeniz, şimdiye kadar yaptıkları çalışmanın sonuçlarına göre yüksek bir rekoltenin olmadığını söyleyebileceklerini kaydetti.
        Akademik çalışmalar yaparak fındık rekoltesini tespit ettiklerini söyleyen Karadeniz, "Akademik çalışmalarla fındığın rekoltesi tespit edilebiliyor. Bir yıl önceden bile neyin ne olacağı tahmin edilebiliyor. Fındığın çok ya da az olacağını aşağı yukarı tahmin edebiliyoruz. Asıl rekolteyi ise dalda kalan fındığı görerek net olarak söyleyebiliyoruz. Bahçeye bakarak fındık şu kadar ya da bu kadar demek doğru değil. Veri toplayarak laboratuvarlarda test ederek tespitleri yapabiliyoruz. Yaptığımız rakamlar da ortada. Yanılma paylarımız hemen hemen yok sayılır. Yüzde 1 -2 yanılma payıyla bunları ortaya koyabiliyoruz." dedi.
        Sahadaki çalışmaların rastgele yapılmadığına dikkati çeken Karadeniz, sözlerine şöyle devam etti: "Her yörenin kendine özgü fındık çeşitleri var. 16 çeşit fındık bulunuyor. Bunu dikkate alarak çalışıyoruz. O çeşitlerin var yılı, yok yılı kayıtlı bizlerde. Onları göz önüne alarak yapıyoruz tespiti. Rastgele 10 tane dal sayarak rekolte budur dememiz doğru değil. Tamamen akademik veriler ışığında çalışmamızı sürdürüyoruz. Rekolteyi farklı çalışmalar yaparak belirliyoruz. 3 hafta süren arazi verilerini bir kaç gün masada çalışıp, geçen yılları da kombine ederek rakamları telaffuz edeceğiz. Her sene dikkate alınmasından dolayı sağlıklı bir sonuç ortaya çıkıyor. Sonuçları 16 Temmuz gibi açıklayacağız."
        Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş da Sakarya'da 110 bin ton olan fındık rekoltesinin bu yıl 60 bin tona kadar düşmesinin beklendiğini vurguladı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
11.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı: Fındıkta bu yıl yüksek rekolte beklenmiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız