Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BANDIRMA (A.A) - CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, GDO'lu mısır operasyonunu, vereceği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyacağını açıkladı.
     Bandırma Limanı'nda 16 Mayıs 2011'de Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen ''Osama'' ve ''Volgabolt'' isimli gemilere gümrük ekiplerince düzenlenen operasyonda 6 bin 600 ton GDO'lu mısır ele geçirildiğini anımsatan Havutça, mısırların, biri Bursa diğeri Balıkesir'de yerleşik 2 firma tarafından ithal edilmek istendiğinin belirlendiğini söyledi.
     Mısırların ithalatı için alınması gereken kontrol belgesinde 'GDO yoktur' şeklinde rapor verildiğini kaydeden Havutça, şöyle konuştu:
     ''Balıkesir Tarım Müdürlüğünde görevli 2 kişi ile ithalatçı firmaların yöneticilerinin de aralarında bulunduğu toplam 14 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Tarım Bakanlığı, GDO'lu mısır operasyonu ve soruşturmanın sonuçlarının kamuoyuyla paylaşmalıdır.''
     Havutça, hayvan yemi olarak yurda girişine izin verilen üç soya geni için belirlenen kuralların Tarım Bakanlığı tarafından uygulandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Buna göre bakanlık Biyogüvenlik Kanununun yürürlüğe girdiği günden bugüne ithal edilen soya miktarı, bu soyaların hangi yem fabrikalarına, son tüketim ve dağıtım yerleri de dahil olmak üzere nerelere ulaştırıldığı, kayıt ve izleme altında olan ithalatın gıda veya başka bir amaçlı olarak ya da tohum olarak kullanılıp kullanılmadığı kamuoyuna açıklanmalıdır.''
     2010 yılı Mart ayı içinde kabul edilen Biyogüvenlik Kanunu ile GDO üretimi, GDO'lu tohum ithalatı, kullanımı ve ticaretinin yasaklandığını ifade eden Havutça, ''Ancak, kanun 3 ay sonra yürürlüğe girdi. Bu süre içinde Türkiye'ye giren GDO'lu ürünlerin bakanlık tarafından tespit edilip edilmediği bilinmemektedir. Tohum ithali yapılan gümrük kapılarında, ürünlerin, GDO ile ilişiği bulunup bulunmadığı hangi bilimsel çalışmalarla gerçekleştirildiği, bakanlığın bu bilimsel ve teknik çalışmaları yapacak olanaklarının bulunup bulunmadığı kamuoyuyla paylaşılmalıdır'' dedi.

Ekleme Tarihi
12.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: GDO'lu mısır operasyonu meclise taşınıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız