Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İzmir 

İZMİR (İHA) - Bitki artıklarını geri dönüştürüp çürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece toprak düzenleyicisi humus ve ucuz organik madde elde ediyor. Depolama maliyetinden tasarruf sağlayan geri dönüşüm ürünleri, yüksek tutma kapasitesi nedeniyle su tasarrufu da sağlıyor.

Organik tarımı teşvik etmek için uygulamaya koyduğu projeler ile dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, organik artıkların değerlendirilmesi için geri dönüşüm projelerini uygulamaya başladı. Urla-Yağcılar, Menderes-Yeniköy, Seferihisar-Orhanlı köylerinde çiftçiyi bilgilendirme amaçlı uygulamalar yapan ve kompostun yararlarını anlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, üreticilere hem tarla ve bahçe artıklarını geri dönüştürmeyi hem de organik madde elde ederek toprağın organik miktarını artırmayı hedefliyor. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğinde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğinde hayata geçen Küçük Aile İşletmelerinde Organik Artıkların Değerlendirilmesi Modeli Projesi, Menderes'in Yeniköy, Seferihisar'ın Orhanlı, Urla'nın Bademler ve Yağcılar köylerinde pilot olarak uygulanmaya devam ediyor.

UYGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Sistem, organik olarak yetiştirilen ürünlerden arta kalan kısımların atılmaması, bunların dal öğütücü makinesinde öğütülüp parçalanması ile elde edilen materyalin çürütülmesi esasına dayanıyor. 14 cm. çapına kadar olan bitkilerin dallarını ve gövde aksamlarını öğütebilen özel makine ile günde 5 tona kadar üretim yapılabiliyor. Burada öğütülen ve harmanlanan bitkilerin artıkları, birkaç ay kontrollü bekletildikten ve bu şekilde çürüme işlemi tamamlandıktan sonra parklara, bahçelere ve ağaçlandırma sahalarına toprak düzenleyicisi olarak seriliyor.

SU TASARRUFU SAĞLIYOR

Toprakta su tutma kapasitesini olumlu yönde arttıran ve humus adı verilen materyale dönüştürülen bitki artıkları ile çöp depo maliyetinden tasarruf sağlandığı gibi geri kazanımı sağlanarak; üreticiler başta olmak üzere ekonomik girdi de sağlanmış oluyor. Hiçbir kimyasal ilaçlama ve gübrelemeye maruz kalmayan organik üretim yöntemiyle elde edilen ürünlerin dal, gövde ve yaprak gibi artıklarına gübre özelliği kazandırma çalışmaları hızla devam ediyor. Özellikle organik tarım yapılan havzalarda sistemi geliştirmek istediklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu yolla elde edilen ürünlerin kimyasal gübreli üretime göre daha sağlıklı olacağını ve toprağın su tutma kapasitesini de arttıracağından “su tasarrufu” konusunda büyük avantaj sağlanacağını ifade ettiler.
 

Ekleme Tarihi
13.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İzmir'de organik tasarruf




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız