Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Arı ölümleri insanlığın geleceğini tehdit ediyor 

ERZURUM (İHA) - Küresel ısınma, teknolojiye dayalı elektromanyetik dalgalar, tarımsal ilaçlama nedeniyle ölen arıların tükenmesi, beslenme zincirinin de kırılması anlamına geliyor. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferat Genç, toplu arı ölümlerinin insan neslinin geleceğini de tehdit ettiğini belirtti.
 
Prof. Dr. Ferat Genç, insanoğlunun doğaya müdahalesi nedeniyle arıların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Genç, radyoaktif etkiler ve çevre kirliliğinin toplu arı ölümlerinde en önemli etken olduğuna işaret etti.
 
 
 
Arı neslinin tükenmesi ile ekolojik dengede önemli sorunlar oluşacağını belirten Genç, “Toplu arı ölümleri, insan neslinin geleceğini de tehdit ediyor. Arılar mutlaka yaşamalıdır. Arılar sadece bal üretmiyor, tabiattaki dengeyi de sağlıyor. Arı nesilleri yok olursa, bitki tohumlaşmaları ve bitkiler yok alacak, daha sonra dünya insanlar için yaşanmaz hale gelecektir” dedi.
 
”ARILAR DOĞAL YAŞAMIN DENGESİ”
 
Son yıllarda arıların yaşadığı sıkıntıların, direk insanoğluna etkilerinin görüldüğünü belirten Genç, "Biz arıların yaşamına ciddi müdahale ediyoruz. Daha fazla üretim adına kimyasallar kullanıyor ve doğal yaşamı umursamıyoruz. Arı popülasyonunda buna bağlı ciddi azalmalar var. Endüstriyel gelişim ile küresel ısınmayı tetikliyoruz ve iklim değişikleri şuanda yaşıyoruz. Havalar kapalı, çok nemli olduğu dönemde arılar kovanlarından çıkmıyor. Bu dönemde de bunu yaşadık. Teknolojik gelişimle elektromanyetik dalgaların ulaşmadığı alan yok. Doğal olarak arılar bu durum yön duygularını kaybediyor, fonksiyonel olarak sorun yaşıyor. Hal böyle olunca arılar görevini yerine getiremiyor. Arı olmazsa doğal yaşam olmaz. Geleceğimiz ciddi karanlık. Doğanın iç dinamiklerine yaptığımız müdahale kendi geleceğimizi tehlikeye atıyor" dedi.
Arıcılıkla toplu ölümlerin azaltılması için bilimsel yöntemlerle çalışmanın önemine değinen Genç, fenni kolonlarda yemleme, besleme, hastalıklar ve kışlama gibi metotlarda ilkel tekniklerin kullanılmasının verimliliği azalttığını ve toplu ölümleri artırdığını ifade etti.
Genç, arı kovanlarının, yüksek gerilim hatlarından uzak tutulmasının ve koloni aralarında en az 500 metre mesafe bulunmasının da ölümleri azaltacağını belirterek, arıcıların kovanlarını farklı renklere boyamalarını ve ruhsatsız tarım ilaçlarını kullanmamalarını istedi.
Türkiye'de her yıl çiftçilere kovan dağıtımının yapıldığını anlatan Genç, şunları kaydetti:
“Çiftçimize her yıl kovan veriyoruz. Ancak üretimin artması sadece kovan dağıtımına bağlı değildir. Önemli olan toplu ölümlerin durdurulmasıdır. Akademisyenler, tarım yetkilileri ve çiftçiler el ele vererek hareket etmeli ve arıcılıktaki bu olumsuzluğun aşılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. “

Ekleme Tarihi
15.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Arı ölümleri insanlığın geleceğini tehdit ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız