Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sera Bahçesinden  

GÜNÜMÜZÜN ÖNEMLİ İLETİŞİM ARACI CEP TELEFONLARI ARTIK TARIMSAL FAALİYETLERDE DE BİRİM ALANDAN ELDE EDİLEN VERİMİN ARTIŞINA KATKI SAĞLIYOR -MERSİN'DEKİ BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA İSTASYONUNDA UYGULANAN YÖNTEMDE, SEBZE VE MEYVE SERALARINA KONULAN SİM KART TAKILI SİSTEM SAYESİNDE OLUŞABİLECEK HERHANGİ BİR ARIZA MESAJLA İLETİLİYOR -ARAŞTIRMA İSTASYONU TEKNİK MÜDÜR YARDIMCISI KELEŞ: -''ESKİDEN BÖYLE BİR SERAYI YAPMAK İÇİN İSPANYA'DAN EKİP ÇAĞRILIYOR, DÖVİZ ÖDENİYORDU. ARTIK SİSTEMİ KENDİ MÜHENDİSLERİMİZ HEM UCUZA HEM DE DAHA KALİTELİ YAPIYOR'' 


MERSİN (A.A) - Derviş Çömez - Günümüzün önemli iletişim aracı cep telefonları, artık tarımsal faaliyetlerde de birim alandan elde edilen verimin artışına katkı sağlıyor. 
 
     Mersin'in Erdemli ilçesindeki Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunda kurulan sera (sebze ve meyvelerin yetiştirildiği ve hava şartlarına karşı korunduğu cam ve naylonla kaplı yer) bahçesinde uygulanan yöntemde, sebze ve meyve seralarına konulan sim kart takılı sistem sayesinde oluşabilecek herhangi bir arıza, kayıtlı olan cep telefonuna mesajla (SMS) iletiliyor. 
 
     Erdemli Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Teknik Müdür Yardımcısı Davut Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK desteğindeki ''Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi'' kapsamında istasyon bünyesinde yöredeki çiftçiye örnek olması amacıyla iki dönüm arazide bilgisayar destekli modern sera kurulduğunu bildirdi. 
 
     Yaklaşık 5 metre yüksekliğindeki serada kullanılan konstrüksiyon yapı, plastik malzeme ve örtü, elektronik sistemleri ile serayı yönetecek beyin sisteminin tamamen yerli ürünler ve Türk mühendisleri tarafından yapıldığını ifade eden Keleş, ''İstasyonda pazarlık usulü ile yapımı gerçekleştirilen ve tamamen yerli teknoloji ile donatılan serada havalandırma, gölgelendirme, yağmur ya da rüzgarda pencereleri açma-kapama, rüzgarın şiddetine göre pencereleri yarı veya tam kapama, sabah-akşam otomatik olarak açıp-kapama işlemleri gerçekleştiriliyor'' dedi. 
 
     Keleş, kurulan sistem sayesinde serada oluşabilecek en küçük arızada bile sim kart takılı sisteme girilen cep telefonlarına mesaj (SMS) gönderme özelliği bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: 
 
     ''Bugüne kadar geleneksel yöntemlerle çalışan üreticilerin hem daha kaliteli hem de daha verimli üretim için modern sera sistemine geçmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz geleneksel yöntemle iki dönem dikimde bir dekara 20-30 ton ürün alınırken, modern serada bu rakam en az 50-60 tona çıkabilecek. Bu başarılı sonuçta sim kart takılı sistem sayesinde olumsuz gelişmelerin üreticiye anında mesaj yoluyla bildirilmesi ve bunun sonucunda gerekli önlemin zamanında alınması da önemli rol oynuyor. Dolayısyıla birim alanda elde edilen verimin artışına da katkı sunuyor. Bu da üreticinin kazancını katlanmasını sağlayacak.'' 
 
     
     -MESAJ SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?''- 
     
     Keleş, cep telefonu teknolojiyle kurulan sistemin nasıl devreye girdiğini anlatırken de şunları kaydetti: 
 
     ''Seraya kurulan bilgisayar sisteminde herhangi bir arızada ya da olumsuzlukta sisteme hangi telefon girilmiş ise o telefona 'acil koduyla serada arıza var. Gelip bakınız arızayı gideriniz' mesajı gönderiyor. Bu fırtınadan etkilenme, dolu yağışı ya da meydana gelen yangından dolayı olabiliyor. Bu mesaj için GSM şebekesi Turkcell verdiği hizmetten dolayı ayda 3 lira mesaj ücreti alıyor. Diğer telefon firmaları da aynı sistemle destek sunuyor.'' 
 
     
     -''TÜRK MÜHENDİSLERİNİN BAŞARISI''- 
     
     Serada kullanılan otomasyon sisteminin yerli olmasından dolayı maliyetin üçte bir fiyatına indiğini, ürün veriminin ise iki katına çıktığını belirten Keleş, şöyle devam etti: 
 
     ''Eskiden böyle bir modern serayı yapmak için İspanya'dan ekip çağrılıyor, tüm elektronik donatıları da oradan getirilerek döviz ödeniyordu. Artık İspanyol firmalarının pahalıya yaptığı bu sistemi Türk mühendisleri hem ucuza hem de daha kaliteli yapıyor. Ayrıca herhangi bir sorun oluşması durumunda teknik ekibe istenildiği an ulaşılabiliyor.'' 
 
     Türk mühendislerin başarısı olan bu seraların yaygınlaşması gerektiğine işaret eden Keleş, ''Hollanda'da bu tür modern serada üretim verimi dekarda 80 tondur. Türk çiftçisi de dünya ile rekabet edebilmek için böyle yüksek verimli seralar kurması gerekiyor. Hedefimiz burada hayata geçirdiğimiz örnek seranın yöre çiftçisi tarafından kurularak yaygınlaşmasıdır. Böylelikle üreticiler kaliteli ve verimli ürün elde ederken, ülke ekonomisine de katkı sağlayacaklardır'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
16.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sera Bahçesinden ''Mesaj'' Var




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız