Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Baraj suyundan damla sulama yapıldı 

MANİSA (İHA) - Alaşehir ilçesine bağlı Akkeçili köyü bölgesinde iki yıldır süren çalışmalar sonunda Avşar Baraj'ı suyundan baraj suyundan damla sulama sistemine geçildi.
 
Devlet tarafından harcama giderlerinin yüzde 75’i üreticilere hibe olarak verilen ve Alaşehir’de ilk kez Akkeçili köyünde uygulanan sitemle bu yıl 3 bin dönüm alan damla sulama sistemine geçti. Bu projenin tamamı 15 bin 500 dekarı kapsıyor.
Alaşehir Üzüm Birliği Başkanı ve aynı zamanda Alaşehir Belediye Başkanı olan Gökhan Karaçoban, "Avşar Barajı 540 km. kare bir havzaya sahiptir. Toplam sulanabilir alan 120 bin dekardır. Sulanabilir arazinin ancak 70 bin dekarı sulanmaktadır. Kanaletler vasıtası ile 11 bin ayrı parselde 7 bin 500 çiftçinin bağ alanı sulanmaktadır. Salma sulama yerine damla sulama yöntemi ile su kaynaklarımız kullanılırsa israf mutlaka azalacaktır. Bu yöntem ile hem maliyet hem de işçilik azalacaktır. Devletimiz teşvik amacıyla sıfır faizli krediler ve yüzde 75 hibe ile bu yönteme geçilmesine destek veriyor. Damlama Sulama Projesi'ni Alaşehir'de ilk olarak Akkeçili köyünde uygulamaya başladık. Akkeçili köyü bu proje için 375 bin TL destek aldı. Biz ilgili kurumlarımızla projenin uygulanabileceği bölgeleri tesbit ediyoruz. Bu alanların teknik ve ekonomik açıdan uygulanabilirliğini araştırıyoruz. Artık salma sulama sistemi ile sulama yapmanın bir anlamı yok. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek kapalı devre sulama yöntemi olan damlama sulama projesine geçmemiz gerekiyor. Damlama sulama sistemine uygun tüm bölgelerimizin bu projeden faydalanması istiyoruz" dedi.
 
DÖRT AYRI PROJE DAHA İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ'NE VERİLDİ
 
Başkan Karaçoban, Akkeçili köyünde başlayan projeye ek olarak Alaşehir merkez, Tepeköy, Subaşı, Hacıaliler, Türkmen, Baklacı, Kasaplı ve Matarlı köylerini kapsayan toplam 15 bin 500 dekarlık dört ayrı projeyi de hazırlayarak İl Tarım Müdürlüğü’ne teslim ettiklerini, projelerin uygulamaya konulabilmesi için onaylarının bir an önce yapılmasını beklediklerini söyledi. Damla sulamaya geçilmesiyle birlikte, su, elektrik, işçilik, zirai ilaç mücadelesinin daha ekonomik ve sağlıklı olacağını belirtti. Karaçoban şöyle devam etti: "Avşar Barajı’nın 85 milyon metreküp olan kapasitesi, mil, kum ve çeşitli dolgu malzemeleri nedeniyle her yıl düşmektedir. Şu an bile bu oranın 65 milyon metreküpe inmiştir. Bu anlamda yeni önlemlerin alınması, yeni projelerin üretilmesi gerekiyor. Bu arada, sıcakların arttığı şu günlerde su talepleri de çoğaldı. Üreticilerimizin tedirgin olmasına gerek yok. 85 milyon metre küp kapasiteye sahip Avşar Baraj’ının 60 milyon metreküp suyu bulunuyor. Üreticilerimiz istedikleri zaman istedikleri kadar su alabilecekler."

Ekleme Tarihi
16.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Baraj suyundan damla sulama yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız