Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Selim Karahan 

Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, il genelinde toplam 662 dekar alanda organik tarım yapıldığını bildirdi. 

 
Karahan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yalova'da organik tarım uygulamalarına 2005 yılında 140 üretici ve bin 500 dekar üretim alanı ile başlandığını belirtti. 
 
Geçen süreçte işletme arazilerinin çok parçalı ve parsel büyüklüklerinin 5 dekarın altında olması, her parçasında birkaç tür meyve ağacı bulunması, aynı alanda sebze üretimi yapılmaya çalışılması ve pazara yönelik miktar kalitede ürün çıkarılamaması gibi nedenlerle üreticilerin birçoğunun proje kapsamı dışına çıktığını anlatan Karahan, işletmelerde ürün yelpazesinin çok geniş olmasına karşılık ürün miktarının çok az olması nedeniyle ekonomik olarak değerlendirilmediğini, organik ürün sertifikası alabilmeleri için birden fazla analiz yaptırılması gerektiğini kaydetti. 
 
Karahan, şöyle devam etti: 
 
"Analiz ücretinin ürünlerin ekonomik getirisinin üzerinde bir maliyeti olması, organik tarım sisteminin kapalı bir sistem olması gerekirken ilimizde bu özellikleri taşıyan işletmelerin bulunmaması, ilimizde ürün işleme, kurutma ve paketleme yapan firmaların bulunmaması ya da az miktarlarda ürün alımı yaptıklarından doğadan toplanan ürünlerin organik olarak değerlendirilememesi, organik arıcılıkta bölgemizdeki floranın yerleşik arıcılıkta yetersiz kalması nedeniyle farklı bölgelere gidilerek göçer, arıcılık yapılması ve organik temel peteğin fiyatının çok yüksek olması organik tarım uygulamalarında yaşanan sıkıntılar olarak gözleniyor. " 
 
Organik tarımı yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Karahan, şöyle devam etti: 
 
"Alan olarak yeterli büyüklükte, ekonomik olarak güçlü ve kapalı üretim modelini uygulayabilecek işletmelerin organik tarım yapmalarını teşvik etme en temel hedeflerimizden birisi. Yine bölgemizde girişimci ve kooperatifler tarafından doğadan toplanan ürünlerin kurutulup paketlenebileceği bir işletme kurup faaliyete geçirmek istiyoruz. İl Özel İdaresi'nin Organik Tarım Projesi kapsamında çiftçilerin sertifika ücretlerini karşılamak yerine girdi desteği vermesini sağlamak da hedefler arasında. " 
 
Karahan, çok parçalı ve parsel büyüklüğü 10 dekarın altında olan işletmelerin iyi tarım uygulamalarını teşvik etmeyi istediklerini belirterek, 
 
"Organik tarım yapan üreticilerle pazarlama firmalarını buluşturarak sözleşmeli üretim modelini uygulamaya sokmayı da hedeflerimiz arasında saymak mümkün" dedi. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yalova'da Organik Tarım Çalışmaları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız