Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Iğdır Tarım İl Müdürlüğü, ekili alanları tarla farelerinden korumak için çeşitli tedbirler aldı. 

 
Tarım İl Müdürü Mehmet Nuri Turan, gazetecilere yaptığı açıklamada, her iki köyde kayısı ağaçlarının kurumasının ardından başlattıkları çalışmalarda, ağaç köklerinin fareler tarafından kemirildiğini tespit ettiklerini söyledi. 
 
Tarla farelerinin ekili alanlardan uzak durması ve kayısı ağaçlarının köklerini kemirmesini engellemek için çiftçilere zehirli buğday dağıtıldığını belirten Turan, "İsteyen çiftçimize zehirli buğday veriyoruz. Çiftçilerimiz de bu zehirleri farelerin yuvalarına bırakıyorlar. İki köyümüzde kayısı ağaçlarının kuruması üzerine harekete geçen ekiplerimiz, olayla ilgili geniş çaplı bir araştırma başlattı" dedi. 
 
Turan, araştırmanın sonunda tarla farelerinin, ağaçların köklerini kemirerek kurumalarına neden olduğunu belirlediklerini ifade etti. 
 
Kayısı ağaçlarının köklerinin diğer ağaçların köklerine göre daha tatlı olduğunu ve bu nedenle farelerin kıyısı ağaçlarının köklerini kazıdığını dile getiren Turan, farelerle mücadelede kimyasal zehir kullanıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: 
 
"Fareler, kayısı ağaçlarının köklerini diğer ağaçlara göre tatlı olduğu için tercih ediyor. Tarla faresine karşı kimyasal mücadelede zehirli yem kullanıyoruz. Zehirli yemden her işlek deliğe 5-6 tane buğday bırakılıyor. Tarla faresi sadece kayısı ağacına değil domates, kavun, karpuz, mısıra da zarar veriyor. Zehirli yemin tamamına yakını çiftçilere kilogramı 4 liradan dağıtıldı. 200 kilogram zehirli yemi ise ambarlarda hazır bekletiyoruz. Çiftçimizden isteğimiz bu tür olaylarda, bizlere müracaat etmeleridir. Ekiplerimiz köy köy gezip, çiftçileri bu konuda uyarıyor. " 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Iğdır'da, Tarla Farelerine Karşı Tedbirler Alındı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız