Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
	Bergama Kozak çam fıstığı tescil edildi 

Bergama Ticaret Odası (BERTO), Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuru sonucunda, bölgede yetişen Kozak çam fıstığına coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
 
Oda Başkanı Melih Kahraman, lezzeti ve kokusu gibi ayırt edici özellikleriyle ön plana çıkan çam fıstıklarının artık tescilli marka olduğunu vurguladı. Ürünün fiziki ve kimyevi özelliklerine değinen Kahraman, “Kozak yaylası'nın geçirgenliği yüksek, taneli, granit, gnays, kristalleşen şistler üzerine yaygın yapıda toprağı, fıstık ağacının yeteri kadar olgunlaşmasını ve elde edilen iç fıstığın maksimum kalitede olmasını sağlar. 100 gramında 138 dane bulunur. Boylarının 14,25, enleri 5,48 mm. civarındadır.” dedi.

Kahraman, üretim yöntemleri hakkında ise şu bilgileri verdi: “Toplanan künerler, kapalı sistemde yıkanarak dört boya ayrılır. Kabukları kırılarak iç fıstık haline getirilir ve doğal kurumaya bırakılır. Daha sonra döner fırçayla temizlenir. Biriktirme silosunda bekletilen fıstıklar, yıkanarak titreşimli ön kurutmaya geçer. Burada suyu alınan fıstık, dezenfekte edilerek soğutma ünitesine alınır. Son kontrolden sonra da satışa sunulmak üzere karton kutulara koyulur.”

Fıstık ağaçlarındaki hastalığa da değinen BERTO Başkanı Kahraman, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden akademisyenlerin araştırma sonuçlarını beklediklerini, Karadeniz Teknik Üniversitesi’yle de yörede inceleme yapmaları için yazıştıklarını söyledi.
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bergama Kozak çam fıstığı tescil edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız