Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Teşvik bekleyen fıstık işletmecileri zor günler yaşıyor 

Osmaniye'de stoklardaki yer fıstığının tükenmesi ile fıstık işletmecileri de zor günler yaşamaya başladı.

Çiftçinin destekleme verilen ürünleri ektiğini bu sebeple de yer fıstığı ekiminin her geçen gün düştüğünü belirten Başpınar Fıstıkçılık İşletmecisi Esvet Başpınar zor günler yaşandığını söyledi.

Şuanda stoklarda yer fıstığı kalmadığını kaydeden Başpınar, çok sayıda işletmenin yer fıstığı olmadığı için çalışanlarını tatile gönderdiğini belirtti. 
 
Türkiye'de yıllık yer fıstığı üretiminin 120 bin ton civarında olduğunu belirten Başpınar, üretimin yüzde 40'ını Osmaniye’nin karşıladığını, ticaretinin ise yüzde 90'ının yine Osmaniye’de yapıldığını kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Osmaniye'nin yer fıstığı şehri olduğunu söyleyen Başpınar, "Üretilen yerfıstığının yüzde 5'inin yurt dışına ihracı yapılmaktadır. Geriye kalan kısmı ise yurt içi pazarında tüketilmektedir. Bizler yurt dışından yer fıstığı gelmesini istemiyoruz. Şimdi hasada da 2 ay var haliyle yurt dışından ithal fıstık getirilmesi zorunda kalınıyor. Bizim fıstığımız Çin ve Mısır fıstığına göre daha lezzetli ve daha kaliteli. Biz neden yer fıstığımızı 120 bin ton değil de 300 bin ton üretmeyelim!. Çin’de şuanda 13 Milyon ton yer fıstığı üretiliyor ve bunun tamamını ihraç ediyorlar. Biz bunu kıyaslayamayız bile ancak 300 bin ton üretmek istiyoruz. Bunun için de hükümetin yer fıstığı ile alakalı bir takım tedbirler almasını bekliyoruz. Nasıl ki devletimizin fındıkla alakalı bir politikası var ise bizde aynı şekilde Akdeniz bölgesinde Osmaniyeli olarak bir takım tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yer fıstığı tohumunu yenilemesini, bununla ilgili projeler üretmesini istiyoruz." diye konuştu.
 
 
Başpınar şu açıklamalarda bulundu: "Çiftçilerimiz desteklenmiş ürünleri daha çok ekip hasadını yapıyor. Şuanda yer fıstığının ekimi her geçen gün azalmaktadır. Yer fıstığının yağı yemeklik yağ olarak kullanılmaktadır. Bütün yağlı tohumlara Bakanlık destekleme ödemesi vermekte, sadece yer fıstığına vermemektedir. Bizler nasıl pamuk, mısır gibi yer fıstığına da destekleme istiyoruz. Yer fıstığına sahip çıkılmasını istiyoruz. Osmaniye'de 4'ü yer fıstığı yağı üreten 35 fabrika 175 tanede küçük işletme bulunmaktadır. Şuanda ise stoklarımızda yer fıstığı kalmamıştır. Bu kadar işletme, yer fıstığı olmadığı için iş yerlerini kapatıp çalışanları ile tatile gitmiştir. Bu bölgede pamuğa verilen destekleme yer fıstığına da verilseydi, şuanda bu kadar işletme boş kalmayacaktı. Çok acil olarak hükümetin yer fıstığı konusunda bir adım atmasını bekliyoruz. Aksi durumunda çiftçimiz yer fıstığını ekmeyecek, destekleme verilen ürünlerin tarımını yapacaklardır. Bu memlekette 100 Bin insanımız yer fıstığı ile ilgilenmekte ve bundan ekmek yemektir. Bugün yer fıstığı ekilmezse Osmaniye'deki bu kadar fabrika bu kadar işletme kapılarına kilit vurabilir."(CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Teşvik bekleyen fıstık işletmecileri zor günler yaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız