Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

YAĞIŞLARIN MEVSİM NORMALLERİNİN ÜSTÜNDE OLMASI VE ÇİFTÇİNİN BİLİNÇLİ ÜRETİM YAPMASIYLA YÜKSEK KALİTEDE VERİM ALINAN ORGANİK ÇİLEK PAZARA İNMEDEN TARLADA ALICI BULDU -KUZEY EGE LİMİTED ŞİRKETİ SAHİBİ KAYA: ''GEÇEN YIL 70 KURUŞ VE 1 LİRA ARASINDA SATILAN ÇİLEK BU YIL 2 LİRA 20 KURUŞTAN TARLADA ALICI BULDU'' -''KONYA'DA ORGANİK TARIM VE ÇİLEK ÜRETİCİLİĞİ GELİŞİYOR''


KONYA (A.A) - Fatma Kalay - Yağışların mevsim normallerinin üstünde olması ve çiftçinin bilinçli üretim yapmasıyla yüksek kalitede verim alınan organik çilek pazara inmeden tarlada alıcı buldu. 
 
     Konya'da, Hüyük başta olmak üzere 12 ilçede üretimi yapılan organik çileğin, kaliteli ve verimli olması nedeniyle pazara inmeden tarlada 2 lira 20 kuruştan satıldığı bildirildi. 
 
     Hüyük'te 3 yıldır faaliyet gösteren Kuzey Ege Limited Şirketi sahibi Osman Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'da 12 ilçede ve bu ilçelere bağlı belde ve köylerde ''Konya Organik Çilek Projesi'' kapsamındaki çilek üreticileriyle organik çilek üretimi yaptıklarını söyledi. 
     Çilek üretiminde bölgede 3 dönemde hasat yapıldığını anlatan Kaya, Haziran ayı başından itibaren birinci dönem çilek hasadının yapıldığını yaklaşık 10 gün sonra da ikinci hasadın gerçekleşeceğini belirtti. 
 
     İl Özel İdaresi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte çiftçilere bilinçli ürün yetiştirme konularında eğitimler verdiklerini de aktaran Kaya, eğitimli çiftçinin ürünün yetiştirme sırasında izlediği yolun, ürün veriminde ve kalitesinde de etkin rol oynadığını kaydetti. 
 
     İlk hasattan yaklaşık 2 bin ton verim elde ettiklerini dile getiren Kaya, yağışların bu yıl fazla olması, organik çilek yetiştiriciliği eğitimlerinin de artırılmasıyla, çilekte istenilen seviyeye yakın verim elde ettiklerini ifade etti. 
     Organik Çilek üretiminde, dekar başına günlük bir işçi çalıştırıldığını anlatan Kaya, çilek üreticisinin yanı sıra bölgedeki vatandaşların da tarlalarda çalışarak gelir elde ettiğini, bölgedeki istihdamın arttığını bildirdi. 
     
     -''SANAYİ ÇİLEĞİ TARLADAN 2 LİRA 20 KURUŞA ALINDI''- 
     
     İlk hasat döneminde dekar başına, yerine ve bakım başarısına bağlı olarak 1-2 ton çilek verimi elde ettiklerini vurgulayan Kaya, ilk hasadın ardından 200 ton sipariş aldıklarını söyledi. 
 
     Hasadı yapılan çileğin tarlalardan tartılarak çiftçiden alındığını, çiftçiye ödemenin peşin ve anında yapıldığını hatırlatan Kaya, ''Çilek fiyatları bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü. Tarladan karışık şekilde toplanan çilek, yine tarlada tartılarak çiftçiden alındı. Çiftçinin hiçbir kaybı olmadı. Geçen yıl 70 kuruş ve 1 lira arasında satılan çilek bu yıl 2 lira 20 kuruştan tarlada alıcı buldu'' dedi. 
 
     Sanayi çileğinin sofralık çilekten farklı olarak, mantarlı ve çürük olmak üzere karışık şekilde toplandığını, çiftçinin ürün kaybı olmadan sanayi çileğini kendilerine ve ülkenin her yerinden gelen alıcılara sattığını anlatan Kaya, şunları kaydetti: 
 
     ''Öncesinde pazar alanı hazır olan çilek, tarladan peşin ödeme karşılığı alınıyor. Çiftçiye anında ödeme yapılıyor. Çiftçinin tarlasında bir tane bile bırakılmadan alınan çileğin bir kısma yine Hüyük ilçesindeki tesiste paketlenerek ülke genelindeki alıcılara ve dağıtım kanallarına aktarılıyor, bir kısmının ise tesislerde, organik çilek ezmesi, sosu ve reçeli yapılıyor. Konya'da organik tarım ve çilek üreticiliği gelişiyor.'' 

Ekleme Tarihi
17.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Organik Çilek Bu Yıl Tarlada Alıcı Buldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız