Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 "Marmara Grubu Vakfı'nın desteğiyle Kars'lı kadınlar, bal üreterek para kazanacaklar"

 
Kars'ta kadınların iş gücüne katılımlarını arttırmak amacı ile Marmara Grubu Vakfı tarafından gerçekleştirilen "Kars'lı girişimci kadın Balcılar hibe programı" kapsamında Kars il genelinde 40 girişimci kadına arıcılık kursu verilerek, 160 arılı kovan hibe edildi. 
 
Marmara Grubu Vakfı'nın Kars'ta kadın istihdamını geliştirmek ve kadınların işgücüne katılmalarını sağlamak amacı ile hayata geçirdiği "Kars'lı girişimci kadın balcılar" projesine Kafkas Üniversitesi de proje ortağı olarak destek verdi. Marmara Grubu Vakfı tarafından Kars'ta gerçekleştirilmesi planlanan kadın Balcılar projesi için Halk Eğitim Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Valilik ve İŞKUR'un desteğiyle duyurular yapılarak kadın girişimciler arandı. Proje kapsamında yapılan kurslar ve hibe desteklemelerine Kars il genelinde 120 kadın başvuruda bulundu. Bunlar arasında seçilen 40 kadın girişimci, Arıcılık ve organik bal üretimi kursuna tabi tutuldu. Kurs sonunda her birisine 4 arılı kovan olmak üzere 40 kadın kursiyere toplam 160 arılı kovan hibe edildi. Kursiyerlere dağıtılan arılı kovanları, Marmara Grubu Vakfı AB projeleri Koordinatörü Müjgan Suver ve Marmara Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Lale Aytaç Nalbant tarafından yerinde inceledi. Kars Merkez Çakmak Köyü'nde bulunan 3 kursiyere ait arılı kovanları inceleyerek, bal üretim durumunu görmek için köye giden Marmara Grubu Vakfı yetkilileri, kadın girişimciler ve Arıcılık Teknikeri eğitmeni Hüseyin Balkaya'dan bal üretimi hakkında bilgi aldılar. 
 
Kadınların iş gücü piyasalarına katılımını sağlamak ve kadın istihdamına yönelik model oluşturmak amacı ile bu projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Arıcılık teknikeri eğitmeni Hüseyin Balkaya, Kars'ta yaşayan işsiz 40 kadına arıcılık, organik bal üretimi, temel işletme ve girişimcilik eğitimleri verdiklerini, böylece kadınlarında kendi işletmelerini kurarak para kazanabileceklerini ifade etti. Balkaya; "Seçtiğimiz 40 kursiyer kadın Kafkas Üniversitesi Kütüphanesi ve Halk eğitim merkezinde; Genel arıcılık, organik bal üretimi, girişimcilik, temel gıda üretim teknolojisi ve kadın hakları konularında teorik olarak eğitildiler. Kursların devam ettiği sürede kursiyerlerin arılı kovanlarını koyacakları yerler tespit edilerek her birisine 4 tane arılı kovan ve gerekli arıcılık malzemeleri dağıtıldı. Daha sonra uygulamalı eğitim başladı ve kadın girişimcilerimiz kendi işletmelerinde bal üretimine başladılar" dedi. 
 
Proje kapsamında kendilerine hibe edilen kovanlarda ki bal durumu hakkında bilgi veren kadın arıcılar ise, proje sayesinde kendi arıcılık işletmelerini kurduklarını ve böylece kendi işletmelerinde çalışarak para kazanabileceklerini söylediler.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: “Kars’lı Kadınlar Organik Bal Üretiyor”




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız