Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

HATAY'DAN SİNGAPUR'A MAYDANOZ -C VE E VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN OLMASININ YANI SIRA KANI TEMİZLEYİCİ ÖZELLİĞİ BULUNAN VE SALATALARIN VAZGEÇİLMESİ ARASINDA YER ALAN MAYDANOZ, SİNGAPUR'A DA İHRAÇ EDİLİR HALE GELDİ -GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ ZABUN: ''İHRACATTA ARANAN ÜRÜNLER ARASINDA YERİNİ ALAN MAYDANOZ EKİMİNE İLGİ HER GEÇEN GÜN DAHA DA ARTIYOR'' 

HATAY (A.A)  - C ve E vitamini açısından zengin olmasının yanı sıra kanı temizleyici özelliği bulunan, kozmetik ürünlerinde yoğun olarak kullanılan ve salataların vazgeçilmezleri arasında yerini alan maydanoz iç piyasanın yanı sıra Singapur'a da ihraç edilir hale geldi.
     Erik, Trabzon hurması, kavun, havuç, yeşil soğan, marul gibi ürünlerin yetiştiriciliğinde ilk sıralarda yer alan Hatay, Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 37'sini karşıladığı ve birinci sırada bulunduğu maydanozla da adından söz ettiriyor.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'da geçen yıl toplam 18 bin 85 dekarda maydanoz yetiştiriciliğinin yapıldığını söyledi.
     Pazarının olması ve üreticisinin emeğini hemen alması nedeniyle maydanoz ekim alanının sürekli genişlediğini ifade eden Zabun, ürünün yüzde 50'lik bölümünün il genelinde tüketildiğini, yüzde 20'sine yakının Türkiye'nin diğer illerine, kalanının da ihracata gönderildiğini kaydetti.
     Her toprak koşulunda kolaylıkla yetişmesi ve çok fazla zahmetinin bulunmaması nedeniyle her mevsim ürün alınabilen maydanozun ihracatta da aranan ürünler arasında yer almasıyla ekim alanlarının her geçen gün arttığını vurgulayan Zabun, şöyle devam etti:
     ''2009 yılında bölgemizde 16 bin dekar alanda maydanoz üretimi yapıldı ve 19 bin tonun üzerinde ürün alındı. Geçen yıl da 18 bin 85 dekardan 21 bin tonun üzerinde verim elde edildi. Bu oranla Hatay Türkiye'nin maydanoz üretiminde ilk sırada yer aldı. İhracatta aranan ürünler arasında yerini alan maydanoz ekimine ilgi her geçen gün daha da artıyor.
     Daha önceki yıllarda büyük çoğunluğu sadece Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetiştiren maydanoz, şimdi İskenderun, Hassa ve Reyhanlı ilçelerindeki üreticilerimiz tarafından da tercih edilmeye başlandı. Artık çiftçilerimiz tarlasını özel olarak maydanoz yetiştiriciliğine ayırmasının yanı sıra evinin önündeki küçük bir toprak parçasınını da değerlendirmeye başladı. Küçük bir alanda yetiştirdiği maydanozla hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de pazara sunan üreticilerimiz, çok zahmetli olmayan bu ürün sayesinde emeğinin karşılığını almanın mutluluğun yaşıyor.''
    
     -YÜZDE 30'U İHRACATA -

    
     Hatay'da yetiştirilen ve kokusu ve tadıyla salataların vazgeçilmezi arasında bulunan maydanozun büyük bir bölümünün Romanya'ya gönderildiğini belirten Zabun, bunun yanı sıra Bulgaristan, Ukrayna, Moldova, Macaristan gibi ülkelerin de Hatay'da yetişen maydanozu tercih ettiğini kaydetti.
     Maydanozun ününün her geçen gün arttığını vurgulayan Zabun, son yıllarda Yunanistan ve Sırbistan'ın ardından Singapur'un da ''Hatay maydanozu''na ilgi göstermeye başladığını söyledi.
     Singapur'a da az da olsa maydanoz gönderildiğini ifade eden Zabun, hedeflerinin yüzde 30 olan ihracat oranını daha ada arttırarak dünyanın her yerine Hatay maydanozunu göndermek olduğunu sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
18.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Hatay'dan Singapur'a maydanoz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız