Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Konya ovasında kanola ekimi 

 KONYA ŞEKER A.Ş. TARAFINDAN 5 İLÇE VE 22 KÖYDE SÖZLEŞMELİ KANOLA ÜRETİMİ YAPTIRILIRKEN 93 DEĞİŞİK TOHUM DENENDİ
 
KONYA (İHA) - Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda deneme ekimi yapılan 93 değişik türdeki kanola tohumunun 5'inden yüksek oranda verim alındığı bildirildi.
 
Konya Şeker A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak, Konya Ovası'nda üretilebilecek ürün sayısını alternatif ürünlerle çeşitlendirerek çiftçinin gelirini arttırmayı amaçlayan ve bu amacı gerçekleştirmek için tarımsal Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) çalışmalarına büyük önem veren firmanın, 6 yıl önce başlattığı kanola üretimi deneme çalışmalarının başarıyla sonuçlandırdığı belirtildi.
Konya Şeker A.Ş.'nin kanola denemelerinde elde ettiği başarı sayesinde arpa, buğday ve şeker pancarı gibi geleneksel ürünlerin dışında da Konya Ovası'nın yeni bir ürün kazanmasına vesile olduğu ifade edilen açıklamada, “Dünyanın değişik ülkelerinden getirilen 93 değişik türdeki kanola tohumunu tarlalarda denendi. 4 yıl boyunca deneme tarlalarında sürdürülen çalışmalar sonucunda, Konya Ovası'nın toprak yapısı ve iklimine uygun, soğuğa dayanıklı, verimli ve yüksek yağ oranına sahip 5 çeşit kanola üretiminin Konya şartlarında gerçekleştirilebileceği tesbit edildi. Bunun üzerine, ürünün deneme tarlaları dışında üreticilere de ürettirilerek, arazideki uygulama başarısını da değerlendirmek isteyen Konya Şeker, 2 yıl önce üreticilere ait tarlalarda da sözleşmeli kanola üretimi yaptırmaya başlamış ve birim alandan da istenilen verim alınmıştır” denildi.
Tarımsal AR-GE çalışmaları ve kanola üretimiyle ilgili değerlendirmede bulunan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, kanola gibi yağlık bitkilerin özellikle Orta Anadolu'nun üretim desenine kazandırılmasının hem bölge çiftçisi, hem de ülke ekonomisi açısından bir kazanç olduğunu belirterek, kanola üretiminin iki yıl öncesine kadar laboratuvar ve deneme ortamlarında yapıldığını söyledi.
Konya Ovası'nda gerçekleştirilen sözleşmeli kanola üretiminden yüksek verim alınmasının önümüzdeki yıllarda kanola ekiminin artmasına vesile olacağını dile getiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Emek verdik, zaman ayırdık, sonuç aldık ve artık kanoladan üreticinin gelir elde edebileceği bir aşamaya geldik. Gelinen bu nokta hepimizi mutlu etmiştir. Bu yıl Cihanbeyli, Çumra, Altınekin, Kulu ve Konya merkezde gerçekleştirdiğimiz kanola ekimi ve hasadı sonucunda birim alandan istediğimiz verimi almada olumlu gelişmeler yaşandı. Şu anda Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle dekara alınan verim konusunda başabaş gidiyoruz ve pekçok Avrupa ülkesinden de iyiyiz. Almanya gibi kanola üretiminin yaygın olduğu ve birim alandan alınan verimin de yüksek olduğu bir ülkeyi geride bıraktık” dedi.
Kanola ve benzeri alternatif tarım ürünlerinin Türkiye'de yeterince üretilemediği için ihtiyaç olan yağın önemli bir kısmının ithal edilmek suretiyle temin edildiğini kaydeden Konuk, diğer yeni ürün çalışmaları ile birlikte yağlık bitkilerle ilgili denemelerinde Konya Şeker bünyesinde bulunan Tarımsal AR-GE Müdürlüğü tarafından yütüldüğünü sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
20.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Konya ovasında kanola ekimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız