Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ŞANLIURFA VALİLİĞİ: -''ÇİFTÇİLERİMİZ, VALİLİĞİMİZ KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÖNCESİNDE ADI GEÇEN FİRMAYLA ANLAŞMA YAPMIŞ VE ÖDEMELERDE BULUNMUŞLARDIR. DEKONTLARLA SABİT BU ÖDEMELER DE GÖSTERMEKTEDİR Kİ İSMİ GEÇEN FİRMA, VALİLİĞİMİZ TARAFINDAN ÖZELLİKLE SEÇİLMİŞ VE ÇİFTÇİLERLE BULUŞTURULMUŞ BİR FİRMA DEĞİLDİR'' -''VALİLİĞİMİZ, HAYVANCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ YÖNÜNDEKİ DEVLET POLİTİKALARINA YEREL DESTEK SAĞLAMAK, ET İTHALATINI DAHA UYGUN FİYATLARDAN GERÇEKLEŞTİREREK, ÇİFTÇİMİZİN MALİYETİNİ AZALTMAK VE ŞANLIURFA, BÖLGE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAK AMACIYLA, BU SÜRECİN KOORDİNASYONUNU ÜSTLENMEYİ BİR GÖREV VE SORUMLULUK ADDETMİŞTİR''


ŞANLIURFA (A.A) - Şanlıurfa Valiliği, bugün bazı gazetelerde yer alan ''hayvan ithalatı''yla ilgili, son yıllarda baş gösteren et sıkıntısından yola çıkan çiftçilerin, ilde yatırım yapma konusunda teşvik edilen yatırımcılardan cesaret alarak bireysel girişimlere başladığını, çiftçilerin, Valiliğin koordinatörlüğü öncesinde adı geçen firmayla anlaşma yaparak ödemelerde bulunduğunu, söz konusu firmanın özellikle seçilmediğini bildirdi. 
 
     Valilik basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, devlet politikası olarak sübvanse edilen hayvancılığın halk lehine koordine edilmesi ve halkın fiyat mağduriyetleri yaşamaması için toplumsal sorumluluk anlayışı ve büyük bir iyi niyetle yürütülen çalışmaların bazı kesimleri rahatsız ettiği ve çabaların ''art niyetli'' gibi kamuoyuna yansıtılmaya çalışıldığı savunuldu. 
     Açıklamada, Şanlıurfa'nın, GAP ile tarım ve hayvancılıkta tekrar ülkenin ve bölgenin en önemli merkezlerinden birisi haline geldiği ve sulanabilir tarım arazisinin büyümesinin hayvancılığın gelişmesine ortam hazırladığı, tarımla birlikte hayvancılığın da tekrar yeni bir alan olarak ekonomideki yerini almaya başladığı belirtildi. 
     Canlı hayvan alımıyla ilgili çalışmalar başlamadan önce Valiliğin girişimleri sonucunda pek çok büyük yatırımcının kente davet edildiği ve yatırıma teşvik edildikleri ifade edilen açıklamada, son yıllarda baş gösteren et sıkıntısından yola çıkan Şanlıurfalı çiftçilerin kentte yatırım yapma konusunda teşvik edilen yatırımcılardan cesaret alarak, hükümetin özellikle de yurt dışından canlı hayvan getirilmesi konusunda yaptığı düzenlemeyle birlikte bireysel girişimlere başladıklarının altı çizildi. Açıklamada, ''Çiftçiler, Valiliğin koordinatörlüğü öncesinde adı geçen (Novalüx) firmasıyla anlaşma yapmışlar ve ödemelerde bulunmuşlardır. Dekontlarla sabit bu ödemeler de göstermektedir ki ismi geçen firma, Valiliğimiz tarafından özellikle seçilmiş ve çiftçilerle buluşturulmuş bir firma değildir'' değerlendirmesinde bulunuldu. 
     
     -HAYVAN İTHALATI 
     
     Çiftçilerin, muhtelif firmalarla yaptıkları bire bir görüşmeler doğrultusunda kilosu 7 doların üzerinden canlı hayvan ithal edeceğine işaret edilen açıklamada, güçlerini birleştirmesi ve daha uygun koşullarda mal temini için işin koordinasyonunun Valilik tarafından üstlenilmesinin talep edildiği belirtildi. Açıklamada şunlar ifade edildi: 
     Valiliğimiz, hayvancılığın geliştirilmesi yönündeki devlet politikalarına yerel destek sağlamak, et ithalatını daha uygun fiyatlardan gerçekleştirerek, çiftçimizin maliyetini azaltmak ve Şanlıurfa, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla, bu sürecin koordinasyonunu üstlenmeyi bir görev ve sorumluluk addetmiştir. 
     Elimizdeki belge ve bilgiler doğrultusunda çiftçilerimizin, bizim koordinatörlüğümüz öncesinde fiyat aldığı, görüştüğü ve aralarında Novalüx'ün de bulunduğu tüm firmalar, ayrım gözetilmeksizin şehrimize davet edilmiş, yine çiftçilerimizin katılımıyla, basın ve kamuoyunun önünde açık görüşmeler gerçekleştirilmiş, çiftçilerimizle birlikte yurt dışından en uygun fiyatla mal alınması için büyük bir çaba sarf edilmiştir.'' 
     Açıklamada, ayrıca tüm çabalar, yapılan toplantılar ve devam eden süreçte Tarım Bakanlığının izni ve bilgisi dahilinde hareket edildiği, sonuç olarak, kilosu 7 dolardan alım yapmak durumunda kalacak çiftçilerin yapılan anlaşmalar ile kilosu 4,90 dolardan alım imkanına kavuştuklarına değinildi. 
     
     -ÇİFTÇİLERİN MAĞDUR EDİLMESİ ÜZERİNE, KONU ADLİ MERCİLERE YANSITILDI 
     
     Ayrıca, çiftçilerin anlaşma yaptığı firmaların dışında fiyatların daha aşağıya çekilmesi konusunda başka firmalarla da görüşmeler yapıldığı aktarılan açıklamada, konuyla ilgili bilgi, belge ve tutanakların mevcut olduğu vurgulandı. 
     Söz konusu fiyatın, yurt dışından canlı hayvan alımı konusunda Türkiye'de elde edilen en ucuz fiyat olduğu, ancak böylesi bir kazanımdan rahatsız olabilecek tek kesimin, ülkenin ve çiftçinin yararına olmasına rağmen, bu kadar uygun bir bedelle et ithalatı yapılmasının kendi çıkarlarını olumsuz etkileyeceğini düşünenler olduğu görüşünün dile getirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: 
     ''Çiftçilerimizin en uygun fiyatla mal alınması için yapılan görüşmeler ve gösterilen büyük çabanın sonucunda, Novalüx isimli firma ile çiftçilerimiz arasında protokol yapılmıştır. Yapılan protokol doğrultusunda anlaşılan fiyat üzerinden hayvanların yaklaşık yüzde 90'ı ülkemize getirilmiş ve çiftçilerimize dağıtılmıştır. Protokol imzalanan ithalatçı firmanın, kalan yüzde 10'luk bölümün teslimatı konusunda yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemesi ve çiftçilerimizin mağdur edilmesi üzerine, konu Valiliğimiz tarafından adli mercilere yansıtılmış olup, ilgili firma ve yetkilileri hakkında adli işlemler sürmektedir.
     Bu arada, bu hafta içinde Mersin Limanı'na yanaşması beklenen ve çiftçilerimizin alacağı yüzde 10'luk bölümü taşıyan gemideki mallar için Valiliğimizin girişimiyle ihtiyatı haciz kararı alınmış olup, kalan hayvanların da çiftçilerimize teslimi için Şanlıurfa Valiliği olarak takip ve çabamız sürmektedir. Hal böyleyken, Şanlıurfa Valiliği olarak iyi niyetle, vatandaşımızın menfaatine, bir devlet politikası olan hayvancılığın gelişimine ve ülkemize katkı sağlamayı samimiyetle amaç edinmişken, bu girişimden rahatsız olanların yaşanan bir aksaklığı fırsat bilerek, süreci bireysel düzeye indirmek yönünde yürütmeye çalıştığı karalama çabaları manidar, fırsat verilmesi üzüntü vericidir.'' 

Ekleme Tarihi
20.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Şanlıurfa'daki ''Hayvan İthalatı''yla İlgili İddialar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız