Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dünyanın en pahalı baharat bitkisi safran Kozan 

- SAFRAN YETİŞTİREN ALİ GÖK, ÖZELLİKLE KANSER HASTALARI İÇİN ARANAN BİR BİTKİ HALİNE GELEN 1.SINIF SAFRANIN KİLOSUNUN 12 İLE 14 BİN TL OLDUĞUNU SÖYLEDİ
- SAFRAN İHRAÇ ETMEK İSTEYEN KOZANLI ÜRETİCİYE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ ÜRETİM BELGESİ VERECEK
 
ADANA (İHA) - Dünyanın en pahalı baharat bitkisi Adana'nın Kozan ilçesinde yetiştirilmeye başlandı.
 
 
 
Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Kızlarsekisi köyünde safran yetiştiriciliğine başlayan Ali Gök, 2007 yılında bir televizyon programında safranın önemli bir bitki olduğunu öğrendiğini belirterek, "Ben de safran yetiştiriciliği yapmak için bilgi edinmek amacıyla Karabük'ün Safranbolu ilçesine gittim. 4 senedir de safran yetiştiriciliği ile uğraşıyorum. Yurtdışına bu bitkilerden göndereceğiz fakat üretim belgemiz olmayınca sıkıntı yaşıyoruz" dedi.
 
 
 
 
Özellikle kanser hastaları için aranan bir bitki haline gelen 1.sınıf safranın kilosunun 12 ile 14 bin TL olduğunu belirten Gök, ürettiği ürünlerin yurtdışına pazarlanması için yetkililerden yardım istedi.
Kozan İlçe Tarım Müdürü Necati Doğanay da safran yetiştiriciliğinin Kozan'da yapıldığını öğrenince şaşırdıklarını belirterek, "Bizim sistemimizde böyle bir bitki var ama Kozan'da yetiştirildiğini bilmiyorduk. Üreticimiz sayesinde öğrendik, kendisine de üretim belgesi vereceğiz" dedi.
Safranın çok eskiden beri yetiştirilen önemli bir ilaç, baharat ve boya bitkisi olduğunu ifade eden Doğanay, dünyada çeşitli endüstri dallarında çok geniş kullanım alanı bulunan en pahalı baharat olan safranın ekim alanının da son yıllarda yok denecek kadar azaldığını sözlerine ekledi.
Safran boya, kozmetik, ilaç ve gıda sanayide kullanılıyor. Güzel koku ve tat verdiği için genelde baharat olarak tüketiliyor. Safran en çok İran, Azerbaycan, Hindistan, Pakistan, Çin, Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Fas, Mısır ve İsrail'de yetiştiriliyor. Safrana ekonomik değer kazandıran kısmı, çiçeğindeki dişi organın üç parçalı tepeciği. Bu tepecik kısmında crocetin, crocin, picrocrocin ve safranal gibi temel maddeler bulunuyor. Türkiye'de safran üretimi şimdiye kadar sadece Karabük'ün Safranbolu
ilçesinde yapılıyordu. Şu sıralar Tokat, Kastamonu, Denizli ve Şanlıurfa'da da deneme üretimleri yapılıyor. Safran bitkisi Akdeniz Bölgesi'nin nemli bölgeleri hariç Türkiye'nin her yerinde, uygun toprak yapısında yetişebiliyor.
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Dünyanın en pahalı baharat bitkisi safran Kozan'da yetiştiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız