Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Vatandaş bugün Türkiye 

Ramazan'ın gelmesiyle et fiyatları üzerindeki tartışma da iyice alevlendi.
 
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Başkanı Bülent Tunç, tüccarların fiyatlar üzerinde spekülasyon yaptığını, Türkiye'de yeterince et stokunun bulunduğunu ve kasapların maliyetinin 19 lira civarında olduğunu belirtti.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Başkanı Bülent Tunç hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamalarda kasapların etin kilosunu 19 liraya sattıklarında bundan zarar etmeyeceklerini belirtti.
 
Türkiye'de yerli besicilerin elinde 1 milyonda fazla canlı hayvan bulunduğunu ve ithalata gereksinim duyulmadan, 15 liraya istenildiği kadar et talebini karşılayacaklarını söyleyen Tunç şunları söyledi:
 
23 LİRAYA SATILABİLİR
 
"Depolar ağzına kadar et dolu. Derdimizi doğru anlatamıyoruz. Kasaplar kuşbaşı etin fiyatını 30 liraya satıyor, oysa biz 15 liraya sattığımızda, bunu alan kasaplar deriyi 1 liraya satarak maliyeti 14 liraya düşürüyor. Bu fiyat üzerinden düşünüldüğünde yüzde 20 fire maliyeti var, o da 2.8 lira ediyor. Böylece maliyet 16.8 liraya çıkıyor. Buna yüzde 8 KDV ve kilo başı 1 lira da işletme maliyeti katıldığında 19 liranın biraz üzerinde bir başa baş maliyeti çıkıyor.
Kasaplar bunun üzerine yüzde 20 kar koyduklarında etin fiyatı yaklaşık 23 liraya geliyor.
 
Ama kıyma dahi 25 liraya satılıyor. Bir de bunun bonfile ve biftek kısımları var. O da neredeyse 40 liraya satılarak kar iyice artırılıyor" dedi.
 
Tunç, mevcut politikalarla vatandaşın ucuz et yemesinin mümkün olmadığının da altını çizerek, hükümete ile Et ve Balık Kurumu'na (EBK) önemli işler düştüğünü ifade etti.
 
KİLOSU 15 LİRAYA İSTEDİĞİNİZ KADAR SATARIZ
 
Tunç Şöyle devam etti:
 
"Ucuz eti bu şekilde yeme şansı yok. Et ve Balık Kurumu (EBK) regulasyonu görevini geçcek anlamda üstlenseydi, piyasa düşerken üreticiyi ezdirmezdi. Çayda nasıl taban fiyat veriyorsan, bunu et için de yapmalısın. Fiyat açıklanıyor, alım yapılmıyor. Üreticiler böylece tüccarın eline bırakılıyor. Tüketici de bunun mağduru oluyor.
 
Yem fiyatlarının aşağı çekilmesi ve maliyetlerin de düşürülmesi gerekiyor. Yarın üretici üretmeyi durdurursa tüccarlar eti istedikleri fiyattan satacak, kontrol tamamen tüccarın eline geçecek".
 
KASAPLAR FARKLI DÜŞÜNÜYOR
 
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bilgin Şahin ise kasapların karının yüzde 15 ile 20'yi geçmediğini ve kar miktarının iki lira ile üç lira arasında değiştiğini belirtti.
 
Vatandaş, kaliteli eti fiyatı 25-26 liradan aşağı yiyemez. Türkiye'de bir kaç tane büyük besici var bunlar birlikte canlı hayvanın kilosunu (karkas et) 15 - 16'ya çıkardı. Karkasın fiyatını artırınca fiyatlar yeniden arttı. Turizm sezonu gelmesiyle de fiyatlar daha da arttı.
 
Avrupa'da da satılan kaliteli karkas kemikli etlerin fiyatı 14-15 lira civarında. Ama kalitesiz olanların fiyatı düşük. Ancak bunlar vatandaşın yemeyeceği türden etler.
 
Şahin fiyatların baskı altına alınabilmesi için, kamu kuruluşları, ordu ve yemek sanayicileri gibi toplu alım yapanların bu etleri alması gerektiğini söyledi.
 
Sahin, fiyatların daha düzenli olması için etin sınıflandırılması konusunda daha hızlı adımların atılmasının gerekliliğine de dikkat çekti.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Vatandaş bugün Türkiye'de eti 23 liraya yiyebilir...İşte hesabı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız