Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇUKUROVA YÖRESİNDE DÜŞÜK MALİYETİ VE YÜKSEK FİYATIYLA ÜRETİCİLERİN TERCİH ETTİĞİ ÜRÜNLER ARASINDA YER ALAN AYÇİÇEĞİNİN HASADINA BAŞLANDI -YÖREDE ÜRETİCİLER TARAFINDAN ''SARI ALTIN'' OLARAK ADLANDIRILAN ÜRÜNDEKİ YÜKSEK VERİM İLE KİLOGRAMININ 1,20 LİRADAN SATILMASI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ


ADANA (A.A) - Durmuş Ali Başkan - Çukurova yöresinde düşük maliyeti ve yüksek fiyatıyla son yıllarda üreticilerin tercih ettiği ürünler arasında yer alan ve ''sarı altın'' olarak adlandırılan ayçiçeğinin hasadına başlandı. 
 
     Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yemeklik yağ ihtiyacına sağladığı katkı nedeniyle ayçiçeğinin stratejik ürünler arasında yer aldığını ifade etti. 
 
     Düşük maliyetli olması ve sanayideki kullanımı nedeniyle yüksek fiyattan satılan, üreticiler arasında ''sarı altın'' olarak adlandırılan ayçiçeğine çiftçinin ilgisinin her geçen yıl arttığını belirten Tezcan, ''Ayçiçeği girdi maliyetleri en düşük olan ürün. Bu nedenle yöredeki üreticilerin vazgeçemediği ürünler arasında yer almaya başladı'' dedi. 
 
     Geçen yıl yörede 371 bin dekara ekimi yapılan ayçiçeğinin bu yıl ekim alanlarının yaklaşık 400 bin dekara çıktığını belirten Tezcan, yaklaşık 120 bin ton rekolte beklediklerini bildirdi. 
 
 
     Bu sezon yeterli yağış ve tozlanma dönemindeki hava koşullarının uygun olması nedeniyle verimin yüksek olduğunu belirten Tezcan, dekara verimin 300-400 kilogram arasında değiştiğini vurguladı. 
 
     Tezcan, birinci ürün olarak kıraç alanlarda ekimi yapılan ayçiçeğinin hasadına başlandığını ifade ederek, ''Geçen yıl kilogramı 95 kuruştan satılan ayçiçeğinin bu yıl 1,20 liradan satılması üreticinin yüzünü güldürdü'' dedi. Tezcan, bu yıl ayçiçeğinin kilogramının bir liranın altına düşmeyeceğini tahmin ettiklerini de vurguladı. 
 
     Türkiye'nin yağlı tohum ihtiyacının fazla olduğunu anlatan Tezcan, önümüzdeki yıllarda yörede ayçiçeği üretiminin yaygın olarak devam edeceğini, kendilerinin de oda olarak üreticileri bu yönde teşvik ettiklerini de sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
22.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: ''Sarı Altın''da Mutlu Hasat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız