Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
BÜLENT TUNÇ 

TÜRKİYE KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ BAŞKANI BÜLENT TUNÇ: -''ÜRETEN BİZİZ, BİRİLERİ BİZİM SIRTIMIZDAN FAZLADAN PARA KAZANMA PEŞİNDE'' -''BELEDİYELER BİZE SATIŞ İÇİN İMKAN SAĞLASIN. YETİŞTİRDİĞİMİZ HAYVANLARI KENDİ ADIMIZA KESTİRİP, PAKETLEYİP VATANDAŞA SATIŞ İMKANIMIZ VAR'' -''O ZAMAN VATANDAŞ, KİLOSU 17-18 LİRADAN KIYMA, 20-22 LİRADAN KEMİKSİZ ET ALABİLİR'' -''BU ORGANİZASYON GÜCÜNE SAHİBİZ, EN AZINDAN PİYASADA REKABET YARATIRIZ''


ANKARA (A.A) - Fatma Orhan - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TKEÜMB) Başkanı Bülent Tunç, ette birilerinin besicinin sırtından spekülasyon yapmasına izin vermeyeceklerini belirterek, bu spekülasyonun önlenmesi için, belediyelere, et satışı konusunda kendileri ile işbirliği yapma çağrısında bulundu. 
 
     Dün yaptığı açıklamada, birlik üyesi besicilerin elinde 1 milyon baş kesime hazır hayvan olduğunu bildiren Tunç, bugün AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Üreten biziz, birileri bizim sırtımızdan fazladan para kazanma peşinde. Belediyeler bize satış için imkan sağlasın. Yetiştirdiğimiz hayvanları kendi adımıza kestirip, paketleyip vatandaşa satış imkanımız var'' dedi. 
 
     Tunç, o zaman vatandaşın kilosu 17-18 liradan kıyma, 20-22 liradan kemiksiz et alabileceğini belirtirken, bu yöntemle en azından piyasada rekabet sağlayarak, haksız fiyat artışlarının önüne geçilebileceğini söyledi. 
 
     Besicilerin, bir hayvana, doğumundan kesim aşamasına getirilene kadar ortalama 30 ay emek verdiğini, ancak, buna karşın çok sayıda küçük besicinin piyasada rekabet imkanı olmadığı için, bazı büyük alıcıların verdiği fiyata hayvanını satmak zorunda kaldığını anlatan Tunç, şöyle devam etti: 
 
     ''Bu kişiler, kazançlarını artırmak için istedikleri gibi piyasada fiyatları belirliyorlar. (Hayvan almıyorum) deyince hayvan alım fiyatı düşüyor. Et fiyatını artırarak karını yükseltmek istiyorsa, birkaç hayvanı yüksek fiyattan alıp, fiyat artmış gibi gösteriyor. Üstelik burada hayvanı üreten bizler, spekülatör olarak suçlanıyoruz. Bir kaç kişinin oyunu yüzünden, biz üreticiler de zarar ediyoruz. Et fiyatları artmasın diye referans fiyat düşürülüyor, hayvan ithalatındaki gümrük vergileri düşürülecek deniyor, tüccar yerli hayvan almayı bırakıyor. Bu sefer hayvan alım fiyatı düşüyor ama bu et fiyatlarına yansıtılmıyor. Yani, birileri bizim sırtımızdan daha fazla kar ediyor. 
 
     Bunu önlemek için belediyelere çağrıda bulunuyorum. Et satışı konusunda bize yardımcı olsunlar, yer göstersinler. Bizim elimizde kesime hazır 1 milyon baş hayvan var. Bunları, kendi adımızda kombinalarda, belediye mezbahalarında kestirebiliriz. Kesim maliyeti hayvan başına 50-60 lira. Bu etleri, bedelini ödeyerek işleme tesislerinde paketletebiliriz. Bunu EBK'da bile yaptırabiliriz. bunu yapacak organizasyon gücüne sahibiz. Yeter ki satış konusunda belediyeler bize yardımcı olsun.'' 
 
     Bu organizasyonun sağlanması halinde, vatandaşa kilosu 17-18 liradan kıyma, 20-22 liradan kemiksiz et satabileceklerini savunan Tunç, önceki yıllarda, EBK'nın ve bazı belediyelerin, soğutucular bulunan karavanlarda, kentlerde belli noktalarda vatandaşa et satışı yaptığını hatırlattı. 
 
     TKEÜMB Başkanı Bülent Tunç, bu yöntemle, piyasada büyük bir pazar payına ulaşamasalar bile rekabet sağlayabileceklerini, böylece ette haksız fiyat artışlarının önlenebileceğini, tüketicinin sağlıklı ve kaliteli et tüketebileceğini, ayrıca besicinin korunmuş olacağını kaydetti. 
     
     -''VERGİ İNDİRİMİ VE REFERANS FİYATIN DÜŞÜRÜLMESİ, MEVCUT FİYATIN KORUNMASINI SAĞLAYACAK''- 
     
     Diğer taraftan Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Faruk Kayar, et ithalatında referans fiyatın kiloda 5 dolardan 3,5 dolara indirilmesi ve kasaplık hayvan ithalatında gümrük vergisinin yüzde 30'dan yüzde 15'e indirilecek olmasının, ette mevcut fiyatların korunmasını sağlayacağını söyledi. 
 
     Kayar, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, referans fiyatının düşürülmesinin, etin ithalat değerinin gerçek fiyatından gösterilmesini sağlayacağını belirterek, ''5 dolarlık referans fiyat, 3,5 dolarlık referans fiyatına göre kiloda 1 lira civarında maliyet artışı getiriyordu. Ayrıca, kasaplık hayvan ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesi halinde, ette, fiyat seviyesi korunmuş olacak'' dedi. 
 
     Et ithalatında gümrük vergisinin Temmuz ayı başında yüzde 75'e yükseltilmesi nedeniyle, bazı sanayiciler et fiyatlarında artış olacağı yönünde açıklamalar yapmıştı. 

Ekleme Tarihi
22.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Besicilerden Belediyelere Çağrı...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız