Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Aydın incirinin itibarı böyle düşüyor 

SEZON ÖNCESİ BAŞKA İLLERDEN GETİRİLİP AYDIN’DA YOL KENARLARINDA SATILAN İNCİRLER AYDIN İNCİRİNİ ADETA DİNAMİTLİYOR...
 
AYDIN (İHA) - Bu yıl kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle Aydın incirinin olgunlaşıp ermesi 15 gün gecikti.
 
Tatil beldelerine geçiş güzergahı olan yollarda ise bir şekilde para kazanmak isteyenler farkında olmadan Aydın’ın en önemli ürünü incirini adeta dinamitlemeye başladı. Değişik yerlerden getirilerek tat ve aroması kesinlikle Aydın incirinin yerini tutmayan ve halk arasında ‘top incir’ adı ile tarif edilen incire benzer bir ürünün ‘Aydın inciri’ adı altında yoldan geçen yerli ve yabancı turistlere satılmaya başlanması üreticilerin tepkisine neden oldu.
 
 
 
 
 
Durumdan rahatsızlık duyduklarını ancak yasal olarak bu konuda yaptırımın söz konusu olmadığını belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Aydın İnciri’ adıyla yol kenarında satılan inciri alan ve henüz inciri tanımayan birinin bu inciri aldıktan sonra 2. defa incir almasının mümkün olmadığını belirterek Aydınlı satıcıların kendi kendine zarar verdiğini söyledi. Hem çiftçi hem de çiftçilerin temsilcisi olan Ziraat Odası Başkanı olarak bu durumdan rahatsızlık duyduğunu belirten Posacı, “Şimdilik yasal olarak bu konuda herhangi bir yaptırım söz konusu değil. Ancak Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın bu konuda da düzenleme yapmasını talep ediyoruz” dedi.
 
 
 
 
“KENDİMİZDEN BAŞKA KİMSE BU KADAR ZARAR VEREMEZ”
 
Aydın incirinin itibarını kurtarmak için uzun süredir uğraş veren Aydın Ticaret Borsası’nın Başkanı Adnan Bosnalı ise en fazla iki hafta sürecek bir satış ile Aydın incirinin yeniden ciddi bir itibar kaybedeceğini söyledi. Kimsenin ticari faaliyetine karşı olmadıklarını ancak ‘Aydın inciri’ adı altında Aydın’da satılan bu incirlerden alan birinin, bir daha incir alacağını zannetmediğini belirten Bosnalı, kendi gelecekleri için satıcıların da bu tür ürünleri Aydın’da satmamasını önerdi.
 
 
 
 
 
 
 
“MÜMKÜN İSE AYDIN SINIRLARINDA SATIŞI YASAKLANSIN”
 
Durumun çok ciddi olduğunu ve birçok kişinin Aydın’dan geçerken Aydın’ın meşhur ürünü inciri tatmak için bu üründen satın aldığını ve durumu bilmeyenlerin de yedikleri bu meyveyi Aydın inciri zannettiğini kaydeden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, bu konuda satıcılardan duyarlılık beklediklerini söyledi. Bu ürünü alıp yiyen yerli ve yabancı turistlerin incir meyvesinden soğuyacağını ve bir daha incir tüketme ihtiyacı da duymamasının büyük bir ihtimal olduğunu kaydeden Bosnalı, “Geçtiğimiz gün turizm beldelerimizin birinden dönerken yol kenarında denemek için bu üründen aldım. Gerçekten Aydın incirini bilen birisinin bu incir adı verilen ve başka yerlerden gelen meyveyi yemesi mümkün değil. Bunun yanında satış yapan vatandaşlarımız da farkında olmadan kendi ekmekleri oynuyor. Bu ürünü incir diye alan birinin 2. kez incir yiyeceğini zannetmiyorum. Tadı aroması, balı şerbeti kesinlikle Aydın incirinin yerine tutmayan bu ürünün mümkünse Aydın ili içinde satışı yasaklanmalıdır. Kabak aşılı karpuz ile aynı durum karpuzda da yaşandı. Bazı il ve ilçelerimizdeki haller kabak karpuza ilginç bir yasak getirerek bu sorunu çözdü. Aynı sistem gerçek Aydın inciri erinceye kadar başka yerlerden getirilen bu incirde de uygulanabilir” dedi.

Ekleme Tarihi
22.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Aydın incirinin itibarı böyle düşüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız