Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yağışlar Bal Üretimini Düşürdü 

Ardahan’da son 1 aydır devam eden yağışlar birçok tarım arazisine zarar verirken, bal verimini de olumsuz etkiledi. Etkili olan yağışlar nedeniyle geçen yıl 800 ton bal elde edilen Ardahan’da bu yıl rakamın 100 tona düştüğü bildirildi. 
 
    Bal toplama sezonu olan Temmuz ayının hep yağmurlu geçtiğini belirten Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, etkili olan sağanak yağışı nedeniyle bal üretiminde geçen yıla oranla önemli ölçüde bir düşüş yaşandığını kaydetti. Geçtiğimiz yıl 800 ton bal üretimi yaparak rekor kırdıklarını söyleyen Evilayoğlu, bu yıl aralıklarla etkili olan sağanak yağışın bal üretimini olumsuz etkilediğini ifade etti. Bal üretiminde şu an yüzde 75 düşüş olduğunu açıklayan Evliyaoğlu, geçen yıl 800 ton bala karşılık, bu yılki üretimin 100 tona kadar düştüğünü dile getirdi. Yağışlar nedeniyle arının kovandan çıkmadığını ve yeterince çiçeklerden polen toplamadığını kaydeden Evliyaoğlu, “550 birlik üyemizin yaklaşık 45 bin kovan arısı var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından bize destek çıkmasını istiyoruz. Hiç değilse Birlik üyelerimizin banka borçlarını bir yıllık ertelenmesi ve her kovan için kışlık 15 lira gıda desteğinin verilmesini istiyoruz. Aksi takdirde kışlatmadan iyi beslenmeden çıkan kovanlar biter." dedi.
    3 TON BAL, 500 KG DÜŞTÜ
    Merkeze bağlı Tepeler köylü arıcı Nihat Dündar ise bu yıl yeterince bal verimi alamadıklarını kaydederek, yağışların kendilerini ciddi zarara uğrattığını dile getirdi. Geçen yıl 3 ton bal ettiğini bu yıl bu rakamın 500 kilograma düştüğünü söyleyen Dündar, birçok kovanın da söndüğünü kaydetti. Yağmur vurdu, bir de kovanlara ayı saldırdı. 
    Bu arada aynı köyde arıcılı yapan Mustafa Bayrakçı isimli vatandaşın kovanlarına ayı saldırdı. Mustafa Bayrakçı’ya ait 2 kovana zarar veren ayıların bölgede sık sık kovanlara saldırdığı öğrenildi. “Yağmurdan, doludan çekiyoruz, bir de kovanlarımıza zarar veren ayılardan çekiyoruz.” diyen Bayrakçı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan destek beklediklerini vurguladı.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yağışlar Bal Üretimini Düşürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız