Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
 
KASTAMONU (İHA) - Kastamonu’nun yerli firması, 1 milyon TL yatırım yaparak kuracağı mezbahane ile Kastamonu’da hayvancılığı yeniden canlandırmayı hedefliyor.
Batı Karadeniz Bölgesinin, Avrupa standartlarındaki monoray sistemli en modern mezbahanesinin Kastamonu’ya yapılması için çalışmalarda sona gelindi. 24 yıllık iş tecrübesi bulunan firma, Belediye ile anlaşarak yap-işlet-devret modeliyle Kastamonu’ya kazandırılacak modern mezbahane tesisinin zemin etüt çalışmaları devam ederken temelinin önümüzdeki hafta için atılması planlanıyor.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (KKYDP) çerçevesinde iki yıldır hazırlık aşamasında olan ve son zamanlarda büyük ihtiyaç haline gelen mezbahane projesinin 665 bin TL’lik bedeline karşılık 300 bin TL’de hibe yardımı çıktı. Proje tamamlandığı zaman ise toplam bedelinin 1 milyon TL’yi geçmesi bekleniyor.
Firma sahibi Harun Özdemir tarafından Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi adı altında KKYDP’ye sunulan proje kapsamında başlatılan çalışmalarda sona gelindi.
Bölgedeki bütün belediyelere, köylere, askeri birliklere ve vatandaşlara hizmet edebilecek kapasitede modern bir mezbaha yapmak istediklerini belirten Harun Özdemir, Türkiye’de hayvancılıkta 5. sırada bulunan Kastamonu’nun sağlık ve prestiji açısından çok ciddi bir yatırım olduğunu söyledi.
 
BATI KARADENİZ BÖLGESİNİN EN MODERN TESİSİ OLACAK
 
2005 yılında çıkan kırmızı et kararnamesi doğrultusunda etlerin yerde kesimi kaldırıldı, bu yüzden monoray sistemli mezbaha zorunluluğu getirildi. Bu yüzden önümüzdeki hafta temeli atılarak Kurban Bayramına yetiştirmesi planlanan mezbahanenin Batı Karadeniz Bölgesinde şimdiye kadar yapılmış en modern tesis olacağı belirtildi.
Monoray sistemli modern mezbahane ile ilgili bilgi veren Özdemir, aldıkları 300 bin TL’lik hibenin yanında kendi imkanlarını da katarak 1 milyon TL’yi aşan bir bütçe ile modern bir tesis yapacaklarını belirtti. 30 büyükbaş, 60 küçükbaş hayvan kesim kapasiteli bu modern mezbahanenin Avrupa standartlarına uygun bir şekilde inşa edileceğini belirten Özdemir, günlük sağlıklı et kesimleri için her türlü hijyeni düşündüklerini ve amaçlarının Batı Karadeniz Bölgesinde en modern ve hijyenik bir tesis kurarak et kesimi sağlamak olduğunu ifade etti.
 
HERŞEY AB STANDARTLARINA UYGUN OLACAK
 
Yapılacak tesisle ilgili her şeyi en ince detayına kadar düşündüklerini belirten Özdemir, modern mezbahanede kesilen hayvanların buradan diğer illere gönderileceğini ve bölgelere tahsis edilen hayvanları da AB standartlarına uygun bir araçla sevk edeceklerini söyledi.
Özdemir, açıklamasında hayvanın dinlendirilmesi için dahi yer yapılacağını belirterek kesilecek hayvanın direk arabadan indirilip kesimhaneye getirilmeyeceğini, birkaç gün burada dinlendirilip ondan sonra kesileceğini söyledi. Ayrıca hayvan içeri girdiğinde özel devirme kabini olacağını ifade eden Özdemir, ilkel yollarla 5-10 kişi hayvanı yatırmaya çalışmayacağını yapılacak bu kabin sayesinde hayvana hiç el değmeden ve canı yanmadan yatırılacağını belirtti. Özdemir, “Ayrıca vatandaşların hijyeni koruyabilmek adına mezbahana içinde dolaşmaları için gözleme yerleri oluşturulacak. Kesimhanenin üst katına yapılacak olan bu yerle vatandaşlar, kesimhaneyi izleyebilecek fakat içeri girip gezinemeyecekler. Deri yüzme gibi bütün işlemler el değmeden yapılacak. Binanın içerisinde soğuk hava depoları olacak. Kesim yapıldıktan sonra etler, soğuk hava deposuna alınacak ve burada bir müddet dinlendirilecek. Her şey makine ile olacak, el değmeden, en hijyen ve en modern teknoloji kullanılarak hayvan kesimi yapılacak.”
 
İLK ETAPTA 8 KİŞİ SONRASINDA 40 KİŞİ ÇALIŞACAK
 
Özdemir, tesis tamamlandıktan sonra ilk etapta 8 kişinin çalışacağını belirterek ilerleyen zamanlarda bu rakamın işin durumuna göre 40 kişiye çıkacağını söyledi. Başka bir firmanın Devrekani ilçesine yaptığı 8 milyon dolarlık yatırama da dikkat çeken Özdemir, bu yatırım sayesinde il dışından firmaların geleceğini ve burada hayvanını kesip götürmek isteyeceklerini belirterek bu tür bir mezbahanenin Kastamonu için artık ihtiyaç haline geldiğini söyledi. Konu hakkında örneklerde veren Özdemir, Çanakkale, Afyon, Amasya, Konya gibi hayvancılığı ilerlemiş illerde bu tür mezbahanelerin bulunduğunu Ankara, İstanbul gibi yerlerden gelen firmaların aldığı hayvanı keserek göre götürdüğüne işaret ederek “Şuana kadar Kastamonu’da tam anlamıyla bir mezbahane bulunmuyor. Bu şimdiye kadar büyük bir eksiklik. Bunu ortadan kaldırıp hayvancılıkta 5. sırada bulunan Kastamonu’nun bu sorunu gidermiş olacağız.”
 
PROJE ÜZERİNDE İKİ YILDIR ÇALIŞILIYOR
 
Mezbahane projesi üzerinde 2 yıldır çalıştıklarını ifade eden Özdemir, çeşitli ülke ve illerde yaptıkları incelemeler sonucunda böyle bir projeyi hazırladıklarını söyledi. Özdemir, “Bu proje üzerinde iki yıldır çalışıyoruz. İtalya ve Almanya’daki mezbahaneleri inceledik. Buradan kendimize notlar aldık. Türkiye’de Konya, Ankara, Afyon, Balıkesir. Trabzon, İstanbul, Amasya gibi hayvancılıkta gelişmiş illeri gezip mezbahanelerde incelemeler yaptık. Bu işi yapanlarla birebir görüşüp bilgi alışverişinde bulunduk. “Burada pişman olduğumuz bir nokta var mı? Şunu da keşke yapsaydık daha iyi olurdu” gibi düşüncelere sahip olmamak için geniş çaplı araştırmalar sonucunda 2 yıllık bir birikim elde ederek bu projeyi hazırladık.”
 
KURBAN BAYRAMINA YETİŞTİRİLECEK
 
Kastamonu Belediyesiyle yap-işlet-devret modeliyle anlaşarak bu çalışmayı başlattıklarını anlatan Özdemir, “Belediye tarafından arsa tahsisi yapıldı. Önümüzdeki hafta temelini atıp çalışmaları başlatacağız. Yoğun bir çaba içerisinde geçecek çalışmalar neticesinde Kurban Bayramına bitirmeyi hedefliyoruz. Zaten şuanda soğuk hava depoları, ekipman ve aletleri gibi malzemeler yapılıyor. Bina inşaatı tamamlandıktan sonra hemen bu malzemeleri içerisine yerleştirip mezbahaneyi hizmete açacağız. Binanın çatısı çelikle kapatılacak. Kastamonu’da son yıllarda tarım ve hayvancılık üzerine yapılan yatırımlar nedeniyle mezbahana büyük sorun ve ihtiyaç haline geldi. Bu yüzden bizde bu yöndeki çalışmayı ele aldık ve Batı Karadeniz bölgesinin en modern ve hijyenik tesisini kurmak için düğmeye bastık. Kastamonu hayvancılıkta Türkiye ilk 5’te yer almasına rağmen tam sistemli ve yeterli kapasitede bir mezbahanesi bulunmuyor. Biz, bu yüzden bu yöndeki ihtiyacı gidereceğiz. Kastamonu dışında böyle bir mezbahana olduğunu duyan veya bilen birisi tereddütsüz buraya gelip hayvan satın alır. Buradan herkes yararlanacak, çiftçi vatandaşın hayvanı değerlenecek para kazanacak, alıcı ise gönül rahatlığıyla alışveriş yapacak. 24 yıllık iş tecrübesiyle Kastamonu’ya bu tesisi kazandıracağız. Ankara, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her bölgesinde firmamız tanınmış durumda. Bu tesisin hazırlanmasında bizlere destek sunan herkese teşekkür ederim” dedi.

Ekleme Tarihi
24.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Modern mezbahane gün sayıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız