Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
 
PROF. DR. DOĞAROĞLU: ''TRAKYA BÖLGESİNDE TARIM SEKTÖRÜNDE TOHUMU KORUMAK İÇİN KULLANILAN TARIMSAL İLAÇ POLENLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ AYÇİÇEKTEN SAĞLAYAN BAL ARILARINI TEHDİT EDİYOR'' -''GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARAFINDAN BU MADDENİN TARIM DA KULLANILMASI YASAKLANDI ANCAK DAHA ÖNCEKİ DÖNEMDE KULLANILMIŞ OLMASINDAN DOLAYI 1-2 YIL ARILAR ÜZERİNDE ETKİSİNİ GÖSTEREBİLİR'' -''AYRICA, ARI ÖLÜMLERİ ÜRETİCİNİN YAPTIĞI HATALAR, ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE BENZERİ FAKTÖRLERDEN DE KAYNAKLANIYOR OLABİLİR''


TEKİRDAĞ (A.A)  - Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Türkiye'nin ayçiçek üretiminin üçte birini sağlayan Tekirdağ'da ayçiçeği tohumunu koruma amaçlı kullanılan tarımsal ilacın polenlerin büyük bölümünü ayçiçekten sağlayan bal arısını tehdit ettiğini belirtti.
 
     Arıcılık üzerine bilimsel çalışmaları olan Doğaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, bu tarımsal ilacın tarım da kullanılmasının yasaklandığını ancak daha önceki dönemde kullanılmış olmasından dolayı 1-2 yıl arılar üzerinde etkisini gösterebileceğini kaydetti.
     Kullanılan tarımsal ilacın, arının sinir sistemini etkilediğini belirten Doğaroğlu, aynı zamanda koku alma ve yön bulma etkisini de kaybetmesine neden olduğunu ifade etti.
     Arı üreticilerinin, Trakya bölgesine gelişlerinin bir hayli azaldığını ifade eden Doğaroğlu, şunları kaydetti:
     ''Bölgedeki toplu arı ölümlerinin bir çok nedeni olabilir ancak ayçiçek tohumunu koruma amaçlı kullanılan tarımsal ilaç polenlerin büyük bölümünü ayçiçekten sağlayan bal arısını ciddi manada tehdit ediyor. Bunun yanında arı ölümleri üreticinin yaptığı hatalar, çevre kirliliği ve benzeri faktörlerden de kaynaklanıyor olabilir. Bölgeye gezginci arıların gelmesi ayçiçeklerinin döllenmesi açısından büyük önem taşıyor. O nedenle yaşanan bu sıkıntılara acil çözüm üretilmesi gerekiyor''
     Arıların ayçiçeğinde döllenmeyi sağladığını anlatan Doğaroğlu, ''Bu sayede verimi arttırmada önemli yer tutuyorlar. Arıcılar bölgeyi terk ederse ayçiçeğinde verim düşeceğinden gezginci arıcıların özellikle çiçeklenme zamanı bölgeye çekilmesi gerekir'' dedi.
     Bal arılarının Türkiye'nin bitkisel üretimine önemli katkı sağladığını ifade eden Doğaroğlu, arı ırkları bakımından zengin bir ülkeye sahip olduklarını kaydetti.
    
     -BÖLGEDEKİ GEZGİNCİ ARICILAR-
    
     Balıkesir'in Havran ilçesinden Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesine gelen gezginci arıcı Yunus Doğancı, geçmiş yıllarda yaşanan arı ölümlerinin bölgede devam ettiğini belirterek, şu bilgileri aktardı:
     ''Bölgeye her gelişimizde en büyük korkumuz arı ölümleri. Kış mevsiminde arılarımızı besleyerek güçlü hale getiriyoruz. Trakya'ya ayçiçeği balına geliyoruz. Geçen yıl yaşadığımız arı ölümlerini maalesef bu yıl yine yaşıyoruz. Diğer arıcılarımızla da yaptığımız istişarelerde onlarda arı ölümleri yaşadıklarını belirtiyorlar. Bala giden arılarımız ayçiçeğinden dönerken kovana bile giremeden ölüp telef oluyorlar. Bu da elbette bal rekoltesinde kayıplara neden oluyor.''
     Arıcı Metin Yüksel de, 150 kovan arısıyla geldiği ilçenin kabahöyük köyünde konuşlandığını belirterek, bölgede ailesiyle yaklaşık 1,5 ay kalacağını kaydetti.
     Yüksel, 20 yıl önce Trakya'ya geldiğinde 100 kovan arı getirdiğini giderken ise arı sandığı sayısını 120 kovana çıkardığını belirterek, şunları kaydetti:
     ''Eskiden arılarımızı bölgedeki ayçiçeğinde kuvvetlendirir memlekete öyle dönerdik. Arılarımız kışı rahat geçirirdi. Ancak, şimdilerde ayçiçeği tarımında ve hibrit tohumların ilaçlanmasında kullanılan böcek ilaçları arılarımızın ölümlerine neden oluyor. Güçlü arılarla geldiğimiz bölgeden zayıflamış arılarla dönüyoruz. Bala, ayçiçeğine giden arılarımız dönüşte kovanlara gidemeden öbek öbek ölüyorlar. Arıcılık sektörü Trakya'da ilaçlamalardan darbe yiyor. Arı popülasyonunun azalması ayçiçeğin döllenmesinde de etkili olarak ayçiçeği verimini düşürüyor.

Ekleme Tarihi
25.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarımsal ilaç polenlerin büyük bölümünü ayçiçekten sağlayan bal arılarını tehdit ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız