Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dumlu 

Erzurum İl Tarım Müdürlüğü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin ilk bilgisayar ortamında damızlık büyükbaş hayvan süt sağmal ünitesini Dumlu Mahallesi'nde kurdu.
    Erzurum İl Tarım Müdürlüğü, bölge hayvancılığının gelişimine katkılara dikkat çekmeye devam ediyor. Yakutiye ilçesine bağlı Dumlu Mahallesi'nde 500 büyükbaş hayvan, bilgisayarlarla donatılmış süt sağmal ünitesinde sağılacak. 28'er gruplu sağmal ünitelerinde büyükbaş hayvanların sütleri el değmeden 10 dakika içerisinde sağılacak. 
    Büyükbaş hayvanların boğazlarına takılacak mikro ciplerle hayvanların süt kalitesi, verimi anında bilgisayar ortamında analiz edilebilecek. Sütünde hastalık tespit edilen sağmal ineklerin sağımı otomatik olarak durdurulup, veteriner kontrolüne tabi tutulacak. Kültür ırkı sağmal ineklerden ortalama 15 litre süt verimi hedefleniyor. 280 bin TL'ye mal olan süt sağım tesisleri, gelecek ayın ortalarında hizmete girecek. El değmeden üretilen sütün, anında soğutma tanklarına aktarılacağı, bunun da kalite ve hijyeni artıracağı için pazar sorunu olmadığı bildirildi.
AB STANDARTLARINDA SÜT ÜRETİLECEK
Erzurum İl Tarım Müdürü Mustafa Altun, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Avrupa Birliği standartlarında ilk süt sağmal ünitesini kurmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Altun, askeriyeden hazineye geçen alan üzerindeki 12 dönüm alan üzerinde kurdukları bilgisayar ortamlı sağım ünitesinin, bölgedeki süt sığırcılığında milat olduğunu ifade etti. 
    Dumlu Mahallesi'ndeki 500 büyükbaş hayvanın tamamen bilgisayar ortamında ve el değmeden sütlerinin sağılıp pazara sunulacağına dikkat çeken Altun, "Artık AB standartlarında çiftçimiz süt sağımı yapabilecek. Tamamen bilgisayar ortamında ve otomasyon şeklinde yapılacak sağımlarda ineklere el değmeyecek, 28 büyükbaş hayvan eş zamanlı olarak 10 dakika içerisinde hijyenik ortamda sağılacak. Bu sayede çiftçi ürettiği kaliteli, temiz ve hijyenik süte daha kolay pazar bulacak. Sütün kalitesiyle birlikte getirisi de artacak. Sağmal ünitesinde sürekli bir veteriner hekim ve ziraat mühendisi bulunacak. Bu projeyi, bölgemiz hayvancılığı için yeni bir ümit ve kırılma noktası olarak görüyoruz." diye konuştu. 
Dumlu Çiftçi Malları Koruma Kooperatifi Başkanı Temur Topaloğlu ise söz konusu projeyi ekonomik kurtuluşları olarak gördüklerini dile getirdi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Dumlu'da inekler bilgisayar ortamında sağılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız