Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
fındık 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nce oluşturulan Fındık Rekolte Tespit Komisyonu, 2011 yılı Türkiye fındık rekoltesini belirlemek amacıyla 5-17 Temmuz tarihleri arasında Batı, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yaptığı arazi çalışmalarında Türkiye'nin fındık rekoltesini belirledi. 
    Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya, Trabzon, Düzce, Zonguldak, Artvin, Kocaeli, Kastamonu, Rize, Bartın, Sinop ve Gümüşhane'nin merkez ve ilçelerinde, alçak, orta ve yüksek mevkilerde toplam 689 bin 665 hektar alan üzerinde bir merkezde, yaklaşık 500 fındık dalı üzerinde sayım yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'nin 2011 yılı fındık rekoltesi 404 bin 148 ton olarak belirlendi. 
Ordu Gazeteciler Cemiyeti'nde, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ordu Ziraat Odası olarak, yeni bir heyet oluşturduklarını söyledi. 
    Avcı, "14 il ve 90 ilçede yapılan sayım sonrasında, Türkiye genelinin fındık rekoltesi 404 bin 148 ton olarak gerçekleşmiştir. Ancak üreticilerimiz ve sözleşmeli olarak çalıştığımız ziraat mühendisi arkadaşlarımızın elde ettiği olgulara göre, rekoltenin biraz daha aşağı düşeceği düşünülüyor. Rekolte tahmini, sadece tahminle yapılıyor ama bilimsel ve teknik bir çalışmadır. Bu sene olumsuz hava koşulları, rekoltenin 404 binin altına düşeceği endişesini doğurdu." diye konuştu. 
    Necat Avcı, rekolte tahmininden sonra önemli olan ikinci ana başlığın ise 'fındık maliyeti' olduğunu söyledi. Avcı, şöyle dedi: "Yine Türkiye Ziraat Odaları Birliği başkanlığında, bölgelerden katılan temsilcilerle bir maliyet toplantısı yapıldı. Bu çalışma sonrasında yüksek denilebilecek noktada bir maliyet ortaya çıktı. Belki bazı kesimler tarafından bu maliyet eleştirilebilir, ancak dekar başına 58 kiloluk bir ortalama ile 16-17 hatta 20 maddelik kriterleri baz aldığımızda, bu kriterleri yerine getiren üreticinin 1 kilo fındık maliyeti 5.9 TL gibi bir rakam olarak ortaya çıkıyor. Altını çizerek söylüyorum, dekarda 58 kilo ürün alan bir üreticinin, bu kriterleri yerine getirmesi halinde 5.9 TL gibi bir maliyetle karşı karşıya kalacaktır. Bunu özellikle söylüyorum." (CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Türkiye'nin 2011 yılı fındık rekoltesi 404 bin 148 ton olarak belirlendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız