Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
MANİSA'NIN KIRKAĞAÇ İLÇESİNDEKİ KAVUN ÜRETİCİLERİ HASAT DÖNEMİ OLAN 15 AĞUSTOS'TAN ÖNCE KAVUNA COĞRAFİ TESCİL BELGESİ ALINMASINI İSTİYOR -KIRKAĞAÇ BELEDİYE BAŞKANI GEDÜZ: ''AMACIMIZ SAHTECİLİĞİN ÖNLENMESİ'' -KIRKAĞAÇ ZİRAAT ODASI BAŞKANI BOĞAZ: ''BU SEZON PATENT ETİKETLEMESİNİN BİTİRİLMESİ ŞART'' 

MANİSA (A.A) - Turgay Duyar - Manisa'nın Kırkağaç ilçesindeki kavun üreticileri, hasat dönemi olan 15 Ağustos'tan önce kavuna coğrafi tescil belgesi alınmasını istiyor. 
     Kırkağaç Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırkağaç kavununun coğrafi bakımdan tescilli olduğunu belirterek, çalışmaların devam ettiğini ancak bazı sıkıntıların olduğunu söyledi. Kavun üzerine barkod yapıştırmada sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Gedüz, alt komisyonun bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü ve bu sezona yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı. 
     Gedüz, ''İnşallah 15 Ağustos'tan sonra Kırkağaç kavunu hasat edilecek. Bu tarihten önce satılan kavunların 'Kırkağaç Kavunu' diye satılmasını engellemek istiyoruz. Ancak kavun çeşitleri arasında 'Kırkağaç Kavunu' adında bir çeşit var, bu da bizim için dezavantaj olmaktadır. Biz üretildiği yer olarak Kırkağaç yazılmasını sağlayacağız'' dedi. 
 
     Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, uzun uğraşlar sonunda Kırkağaç'ın marka değeri olan 'Kırkağaç Kavunu'nun tescillendiğini, 1 yıllık itiraz süresinin de 2010 yılında sona erdiğini hatırlattı. Geçen yıl itiraz süresi dolmasının beklenmesi nedeniyle çalışmaların yetişmediğini anlatan Boğaz, kavun üreticisinin hakkının korunması için çalışmalara hız verilmesi gerektiğini dile getirdi. 
     Kırkağaç Belediyesi, Ege Üniversitesi, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Kırkağaç Ziraat Odası işbirliğiyle geçen yıl ilçede komisyon kurulduğunu ifade eden Boğaz, komisyonun çalışmaların yürütülmesi amacıyla alt komisyon oluşturulduğunu söyledi. 
     Boğaz, ''Alt komisyon tespitlerini yapacak ve kavunlar etiketlenecekti. Geçen yıl yetiştiremedik. 15 Ağustos'ta çıkacak olan yeni ürün öncesinde patent çalışmasını yapabilirsek tüketicilerimizin aldatılmasını önlemiş olacağız. Bunun yanında üreticilerimizin de gelir seviyesine katkı sağlamış olacağız'' diye konuştu. 
     Patent alınmasının ardından üreticilerin ilçede üretilen Kırkağaç kavununun etiketleme çalışmasına ne zaman başlanacağı konusunda Ziraat Odası'na geldiğini vurgulayan Boğaz, herkesin taşın altına elini koyarak, çalışmaların hızlanması gerektiğini bildirdi. 
     Boğaz, ''Kavunumuza patent etiketlemesini bu yıl yetiştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Patent etiketlerini kimin bastıracağı konusunda bir an önce karar verildiği takdirde Kırkağaç Kaymakamlığı tarafından yaptırılan Soğuk Hava Deposu'nun tamamlanmasının ardından daha uzun süre ve bol miktarda bulunması sağlanmış olacak. Ancak bu sezon mutlaka patent etiketlemesini yetiştirmemiz lazım'' dedi. 
     Ziraat Odası olarak ilçedeki ''Kırkağaç Kavunu'' üretimi yapan üreticilerin ne kadar üretim yaptığına dair kayıtlarının ellerinde hazır olduğunu ve istendiği takdirde alt komisyona tüm belgeleri verebileceklerini belirten Boğaz, üreticilerin de kendi menfaatleri doğrultusunda etiketleme çalışmasına bir an önce başlaması için baskı unsuru oluşturmasını istedi. 
     Öte yandan Kırkağaç eski belediye başkanı Rıza Kayadipli, Kırkağaç Kavunu'nu tescillemek için başkanlığı döneminde uzun uğraş verdiğini belirterek, 4 yıllık uğraşın sonunda yaklaşık 25 bin lira harcama yapılarak 2009 yılı Ocak ayı başında tescillendiğini, Mart ayında yerel seçimlerin ardından görevden ayrıldığını söyledi. 
     İşin geri kalanının takibe dayalı olduğunu vurgulayan Kayadipli, komisyonlarının hazır olduğunu, kavunun beldeye ekonomik olarak büyük katkı sağlayacağı inancında olduğunu ifade etti. 

Ekleme Tarihi
26.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kırkağaç Kavununun Tescillenmesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız