Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kuru üzüm 

SARUHANLI ZİRAAT ODASI BAŞKANI OKUR: -''BU SENE HAVALARIN GEÇ ISINMASI NEDENİYLE ÜZÜM REKOLTESİ DÜŞÜK OLACAK'' 

SARUHANLI (A.A) - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, bu yıl havaların geç ısınması nedeniyle üzüm rekoltesinin düşük olacağını söyledi. 
 
     Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından 2011 yılı Ege Bölgesi tahmini kuru üzüm rekoltesi ve maliyetini tespit etmek amacıyla kurulan, ''Üzüm Tespit Komisyonu'' Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki bağlarda rekolte ve maliyet tespiti yaptı. Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur'u ziyaret eden komisyon üyeleri, daha sonra Okur ile bağlarda inceleme yaptı. 
 
     Rekolte ve maliyet tespiti için incelemelerine ilk olarak kuru üzümün başkenti olarak adlandırılan Saruhanlı'dan başlayan komisyonun, gelecek hafta içinde Manisa ve ilçelerindeki 850 bin dekar bağ alanının belirli noktalarını dolaşacakları ve izlenimlerini rapor edecekleri belirtildi. 
 
     Komisyon üyeleri Saruhanlı'da yaptıkları inceleme sonucunda, iki kez don ve bir kez dolu afetinin meydana gelmesinden, mildiyö (Prunus), ölükol ve külleme gibi zirai hastalıklardan dolayı üzümde verim kaybı oluşacağını vurguladı. 
 
     Alaşehir ile Sarıgöl ilçelerindeki yaş üzüm ihracatının, kuru üzüm rekoltesinin daha da düşmesine neden olacağı ifade eden komisyon üyeleri, bu yıl rekoltenin geçen yılkinden düşük olacağının kaçınılmaz olduğunu bildirdi. 
     Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuru Üzüm Rekolte ve Tespit Komisyonu'nun ilçedeki bağları dolaştığını, yapılan incelemeye göre bu yıl Ege Bölgesi tahmini kuru üzüm rekoltesinin geçen yıl açıkladıkları 220 bin tonun altında kalacağının tahmin edildiğini söyledi. 
     Geçen yıl Ege Bölgesi tahmini kuru üzüm rekoltesini İzmir Ticaret Borsasının 240 bin ton, Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin ise 220 bin ton olarak açıkladığını anımsatan Okur, 1 Temmuz 2011 tarihi itibariyle borsada işlem gören kuru üzüm rekoltesinin 175 bin ton olduğunu belirtti. Okur, şöyle devam etti: 
     ''Şu an borsada işlem gören kuru üzüm rekoltesi 175 bin ton. Buna 30 bin ton iç tüketimi eklersek, 10 bin ton da Eylül ayına kadar ihracat yapılacağı hesap edilirse, gerçekleşen rekolte 215 bin ton eder. Bu da TZOB'nin geçen yıl için açıkladığı 220 bin ton ile örtüşür. Bu yıl havaların geç ısınmasından dolayı, üzüm geç olgunlaşacak, dolayısıyla hasat da 10 ile 15 gün geç başlayacak. Ürün buna alışık olmadığı için bu durumun da rekolteyi etkilemesi bekleniyor. Bu sene havaların geç ısınması nedeniyle üzüm rekoltesi düşük olacak. İlk izlenimler böyle gösteriyor. Rekolte geçen yıl 220 bin ton olarak açıklanmıştı. Bu yıl daha da düşük açıklanması söz konusu. Geçtiğimiz yıllarda 280 ile 300 bin tonlara kadar çıkan rekolte, birkaç yıldır düşüyor. Bu yıl ürünün fiyatının yükselmesini bekliyoruz.'' 
     Okur, şu an tespiti yapılan 2011 yılı tahmini kuru üzüm rekoltesi ve maliyetine ilişkin hazırlanan raporun 29 Temmuz Cuma günü Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman'a sunulacağını, rekoltenin Sorman tarafından daha sonra açıklanacağını kaydetti. 

Ekleme Tarihi
26.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kuru Üzümde Rekolte Ve Maliyet Tespiti Yapılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız