Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
DENİZLİ (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Denizli İl Müdürlüğü, Çal bölgesinde üzüm bağlarına zarar veren Mildiyö hastalığına karşı gerekli ilaçlama çalışmalarının yapıldığı belirtildi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Denizli'nin Çal bölgesinde üzüm bağlarına zarar veren Mildiyö hastalığına karşı üreticilere yönelik hizmetiçi eğitim, bilgilendirme toplantıları, afiş, broşür ve kısa mesaj sistemiyle bilgi verilerek hastalık ve zararlılara karşı daha duyarlı olmalarının sağlandığı belirtildi. Polikültür tarım yapılan Denizli'de 2011 yılında 118 ayrı zirai mücadele konusunun programa alınarak çalışmaların bu doğrultuda yürütüldüğü belirtilen açıklamada, "İlimizde yetiştirilen bağ alanlarında 10 ayrı zararlı organizma konusunda mücadele yapılmaktadır. Bağ salkım güvesi ile bağ küllemesi ve bağ mildiyö hastalığı, tahmin ve erken uyarı çalışmaları kapsamında 1984 yılından beri başarı ile sürdürülmektedir. Müdürlüğümüzce yürütülen tahmin ve erken uyarı çalışmaları doğrultusunda bağ mildiyösü, bağ salkım güvesi ve bağ küllemesi ile ilgili düzenlenen hizmetiçi eğitim, çiftçi eğitimi ve köylerde yapılan birebir bilgilendirme toplantıları, afiş, broşür, liflet ve kitapçıkların dağıtımı ve kısa mesaj sistemiyle bağ üreticilerinin hastalık ve zararlılara karşı daha duyarlı olmaları sağlanmaktadır" denildi.
Mildiyö hastalığının, bağ sahalarında toprakta ve omcalar üzerinde cansız olarak bulunduğu belirtilen açıklamada, şu sözlere yer verildi:
"Uygun yağış, sıcaklık, nem ve fenolojiye bağlı olarak ortaya çıkar ve zarar yapar. Hastalığın kontrol altında tutulabilmesi için teknik talimatlar doğrultusunda kültürel, mekanik ve kimyasal mücadele yapılması gereklidir. İlimizde ilkbahar döneminde bazı bölgeler ve yerleşim birimlerinde meydana gelen dolu ve şiddetli yağış nedeniyle bağ alanlarında etkilenme gözlenmiş, olası karşılaşılabilecek olumsuzluklara karşı yapılması gereken işlemlerle ilgili çiftçilerimiz uyarılmıştır. Yağışlardan özellikle doludan etkilenen bağ alanlarının hastalıklardan zarar görmemesi ve koruma amaçlı Sarayköy, Güney, Bekilli, Baklan ve Çal ilçelerindeki bağ üreticilerine genel bütçe ve İl Özel İdaresi kaynaklarından 12 bin TL harcanarak 11 bin 932 dekar bağ alanı için 675 kilogram bakır sülfat, mancozeb terkipli ilaç alınarak 854 bağ üreticisine dağıtımı yapılarak ilaçlama yapmaları sağlanmıştır. Çal İlçesinde de mildiyö hastalığına karşı doludan hasar gören 8 yerleşim biriminde 434 üzüm üreticisinin 5 bin 409 dekar bağ sahası için ilaç dağıtılarak kimyasal mücadele yapmaları sağlanmıştır. Bağ sahalarda mildiyö hastalığına karşı yer yer 2 ile 5 arasında ilaçlama ilanı verilmiştir. Çal İlçesindeki bağlarda da mildiyö hastalığına karşı mücadele amaçlı 3 ilaçlama ilanı verilmiştir."
 
Bağ mildiyö hastalığının bakanlıkça yayınlanan teknik talimatlar doğrultusunda bizzat yerinde kontrol edilerek teknik elemanlar ve üreticilerle ortaklaşa yürütüldüğü belirtilen açıklamada, Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı tarafından bir süre önce Mildiyö hastalığı sebebiyle bağların büyük zarar gördüğü yönünde yapılan açıklamanın doğru olmadığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, gerek sofralık, gerek kurutmalık gerekse de şaraplık olarak üretilen Çal yöresi üzümlerinin tat, aroma ve diğer özellikleri itibariyle ihracatçı ve sanayiciler tarafından tercih edilen ürünler olduğunu bildirildi.
 
Denizli'nin, Türkiye bağcılığında sofralık, kurutmalık ve şaraplık olmak üzere yaklaşık 45 bin hektar bağ üretim alanı ile önemli bir üzüm üretim potansiyeline sahip olduğu, sofralık ve kurutmalık üzümlerin büyük bir kısmının başta Rusya Federasyonu olmak üzere Avrupa Birliği ve diğer birçok ülkeye ihraç edildiği 

Ekleme Tarihi
27.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mildiyö hastalığına karşı zamanında mücadele yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız