Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ORDU 

ORDU'DA ''AFLATOKSİNSİZ FINDIK'' PANELİ -ODÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. KARADENİZ: -''AFLATOKSİN NEDENİYLE TÜRKİYE'DE YILLIK FINDIK KAYBIMIZ ORTALAMA 40 BİN TON'' 

ORDU (A.A) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, aflatoksin nedeniyle Türkiye'de yıllık fındık kaybının ortalama 40 bin ton olduğunu söyledi.
 
     Fındık üreticileri ve ilgili kesimlerin ''aflatoksin'' konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla Ordu Valiliği, ODÜ Ziraat Fakültesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ordu Ziraat Odası, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile Ordu Ticaret Borsası tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Aflatoksinsiz Fındık'' paneli, Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. 
 
     ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz, panelde yaptığı konuşmada, kuvvetli bir zehir ve kanserojen olan aflatoksinin tüm fındık üreticileri tarafından bilinmesi gerektiğinin altını çizerek, ''Yapılan araştırmalara göre aflatoksin nedeniyle Türkiye'de yıllık fındık kaybı 40 bin ton'' dedi. 
 
     Karadeniz, aflatoksinin önüne geçebilmek için fındığın dalından değil, olgunlaşıp yere düştükten sonra toplanması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 
 
     ''Kaybın tabi ki çeşitli nedenleri var. Bu kayba en çok yine biz üreticiler neden oluyoruz. Üretici eğer daldan değil de yerden fındığını toplarsa bu zarar meydana gelmez. Kemale ermemiş ham olarak daldan toplanan fındıkların doğal olarak depo ömürleri de çok kısa oluyor. Fındık depoda aflatoksine maruz kalıyor. Bunun için fındığı optimum hasat döneminde ve yerden toplamalıyız. Daldan toplanan fındıklarda nem oranı daha yüksektir. Bunun yanında kemale ermemiş ve olgunlaşmamıştır. Protein, yağ ve diğer aromatik bileşenleri oluşmadığı için hasat dönemi olmayan fındıklar, güneş altında kururken bile aflatoksinin hızla arttığını görmekteyiz. 
 
     Ayrıca kendiliğinden yere düşmüş fındığın yerde fazla bekletilmeden toplanılması gerekmektedir. Yine fındık yerde fazla beklediği sürece aflatoksine maruz kalabilmektedir. Üreticilerimiz fındığını toplar toplamaz hemen güneşin altında kurutma yoluna da gidiyor. Bizim önerimiz fındığın fazla güneşin altında kurutulmamasıdır.'' 
 
     Karadeniz, aflatoksinin insanlarda bazı hastalıkların ortaya çıkmasında tetikleyici rol oynadığını da sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
28.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Aflatoksin Nedeniyle Türkiye'de Yıllık Fındık Kaybımız Ortalama 40 Bin Ton




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız