Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
PAMUK FİYATINDA DALGALANMA SÜRÜYOR 

PAMUK FİYATINDA DALGALANMA SÜRÜYOR -GEÇTİĞİMİZ HAFTA BAŞINDA BORSADA 3,60 LİRADAN İŞLEM GÖREN PAMUĞUN KİLOSU DÜŞMEYE DEVAM EDEREK 10 GÜNDE 3 LİRA SINIRINA YAKLAŞTI -ÇUKOBİRLİK GENEL MÜDÜRÜ AŞKAR: ''LİF PAMUK FİYATLARININ PİYASALARDA 5 LİRA DÜZEYİNE ULAŞACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ. ÇİFTÇİLERİMİZ TELAŞLANMASIN''

ADANA (A.A) - Ali Güreli - Bu yılın mayıs sonunda 7 lira sınırına kadar yükselen, geçtiğimiz hafta başında ise borsada 3,60 liradan işlem gören pamuğun kilosu düşmeye devam ederek 10 günde 3 lira sınırına yaklaşırken, üretici temsilcileri telaşa kapılmaya gerek olmadığını bildirdiler. 
 
     Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) Genel Müdürü Ahmet Aşkar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sezon başında piyasalarda dengeli bir seyir izleyen işlenmiş (lif pamuk) pamuk fiyatlarının, daha sonra ani bir yükselme trendine girdiğini söyledi. 
 
     Piyasalarda ani düşüşler gibi ani yükselmeler olduğunu, bunun da aslında sıkıntı yarattığının göz ardı edilmemesi gerektiğini bildiren Aşkar, lif pamuk fiyatlarının geçtiğimiz mayıs sonunda neredeyse 7 lira sınırına kadar yükselmesinin kendilerine göre spekülatif olduğunu bildirdi. 
 
     Aşkar, pamuktaki yüksek fiyatın, gerçekçi ve ekonominin kurallarına uygun olmadığını ifade ederek, ''Geçen yılın ocak ayında kilo fiyatı 2,5 lira olan, bu yıl mayıs sonunda ise 7 lira sınırına dayanan pamuğun fiyatı düşmeye devam ederek 10 gün önce 3,60 liraya kadar geriledi. Son günlerde de borsada 3,00 TL sınırına yaklaştı'' dedi. 
 
     ÇUKOBİRLİK olarak pamuk fiyatlarının belirli ve dengeli seviyelerde oturmasının hem çiftçi, hem sanayici, hem de aracılar için daha yararlı olacağı inancını taşıdıklarını vurgulayan Aşkar, ''Pamuk fiyatlarında dalgalanmalar ne kadar az olursa, bu durum bu ürünle iştigal edenlerin menfaatinedir. Bu yüzden üreticinin tedirginliğini anlayışla karşılıyoruz. Ancak, lif pamuk fiyatlarının piyasalarda 5 lira düzeyine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Çiftçilerimiz telaşlanmasın'' diye konuştu. 
 
     Aşkar, hasadı ağustosta başlayacak pamuğun üreticisinin yüzünü güldüreceğine inandığını belirterek, şunları kaydetti: 
 
     '' Lif pamuk fiyatlarının piyasalarda 5 lira düzeyine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Çiftçimiz telaşlanmasın. Biz de ÇUKOBİRLİK olarak üreticinin her zaman yanındayız. Bu kapsamda, 1 Ağustos 2001 tarihinde resmen, eylül ortalarından itibaren de fiili olarak başlayacak olan yeni kampanya döneminde öncelikli hedeflerimiz, ortaklarımızın emeğini ve alın terini en iyi şekilde korumaktır.'' 
 
     İyi bir alım sezonu geçirmek için pamuk toplama döneminden önce bağlı kooperatiflerin yöneticileri ve ortak üreticilerle toplantılar düzenleyerek görüş alış verişinde bulunacaklarını ve buna göre kampanyayı şekillendireceklerini anlatan Aşkar, ''Ancak, her şartta ortağımızın ÇUKOBİRLİK'e getireceği kütlü pamuğunu piyasa şartlarında en iyi şekilde değerlendireceğimizi söyleyebilirim'' dedi. 
 
     Aşkar, ÇUKOBİRLİK yönetim kurulu ve idari personelle de bu konuda yoğun toplantı ve çalışmalar yaptıklarını belirterek, kurum olarak ürün işleme ve depolama sorunlarının bulunmadığını, işleyecekleri pamuğu, stoka yönelmeden borsa değerleri üzerinden satışa sunmayı planladıklarını, maliyetleri asgariye indirdiklerinden dolayı da ortak üreticilere kalıcı ve en iyi hizmeti vereceklerine inandıklarını sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
28.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Pamuğun Kilosu 3 Lira Sınırına Yaklaştı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız