Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
PİLİÇ TÜKETİMİNDEKİ HIZLI ARTIŞ tavuk 

PİLİÇ TÜKETİMİNDEKİ HIZLI ARTIŞ YATIRIMLARI TETİKLEDİ -2006 YILINDA SAATTE 12 BİN PİLİÇ KESİMİ YAPABİLECEK TESİS KURAN ABALIOĞLU, İÇ VE DIŞ PİYASA TALEPLERİNE YETİŞMEK İÇİN KAPASİTEYİ İKİYE KATLAYACAK YENİ TESİSİN YATIRIMINA BAŞLADI -GRUP YÖNETİM KURULU ÜYESİ ENDER ABALIOĞLU: ''ŞU ANDA PİLİÇ FİYATLARI GEÇEN YILIN YÜZDE 5 ALTINDA. ANCAK BUNUN BÖYLE GİDECEĞİNİ SANMIYORUM'' 

İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Piliç tüketimindeki hızlı yükseliş, sektördeki firmaları yatırıma yöneltti. 2006 yılında saatte 12 bin piliç kesim kapasitesine sahip ülkenin en büyük entegre tesisini kuran Abalıoğlu Grubu, talebe yetişememesi nedeniyle kapasiteyi ikiye katlayacak yeni tesisin yatırımına başladı. 
 
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu, 10 yıl önce 5-6 kilogram seviyesinde olan kişi başına piliç eti tüketiminin 17 kilograma ulaştığını, bu artışın gelecek dönemde de devam edeceğinin öngörüldüğünü söyledi. 
 
     Kanatlı eti sektörünün oturmuş bir yapıya sahip olduğunu, sektördeki ilk 10 üreticinin üretimin yüzde 80'ini karşıladığını, işletmelerin dünya standartlarının üzerinde tesislere sahip olduğunu ifade eden Abalıoğlu, rekabet yapısı ve üretim özellikleri nedeniyle zaman zaman raf fiyatlarının maliyetin altına düşebildiğini kaydetti. 
 
     2011 yılında böyle bir dönemin yaşandığını, uygun fiyatlı ortamın ve firmaların reklamlarının tüketime olumlu etki yaptığını dile getiren Abalıoğlu, ''Şu anda piliç fiyatları geçen yılın yüzde 5 altında. Ancak bunun böyle gideceğini sanmıyorum. Maliyetlerde yüzde 15-20 civarında artış oldu. Önümüzdeki dönemde bunun piliç fiyatlarına yansıyacağını düşünüyorum'' dedi. 
 
     Son dönemde ihracatta da hızlı bir artış yaşandığına dikkati çeken Abalıoğlu, başta Irak pazarı olmak üzere ihracatın bu yıl 250-300 milyon dolara ulaşacağını söyledi. Irak'ın ardından İran ve Libya'ya da ihracatın başladığını, Suudi Arabistan ile görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Abalıoğlu, uzun bir süredir ihracat yapılması için mücadele verilen Rusya pazarının ise cazibesini kaybettiğini dile getirdi. 
     Rusya'da sektöre yapılan yatırımlarla üretimin hızla arttığını ve ithalatın azaldığını kaydeden Abalıoğlu, ''Rotamızı Rusya'dan Suudi Arabistan'a çevirdik'' dedi. 
 
     İç ve dış talepteki bu artışların firmaları kapasite artırma yatırımlarına yönelttiğine dikkati çeken Abalıoğlu, 2006 yılında Manisa'nın Turgutlu ilçesinde kurdukları saatte 12 bin piliç kesim kapasitesine sahip tesisin talebe yetişememesi nedeniyle aynı alan üzerinde ikinci yatırıma başladıklarını söyledi. 
 
     Yeni yatırımın da aynı kapasiteye sahip olacağını dile getiren Abalıoğlu, iki ay içinde devreye girecek tesisle birlikte günde 450 bin kesim büyüklüğüne ulaşacaklarını belirtti. 
 
     Bu yıl 105 bin ton civarında bir satışla kapatmayı planladıklarını, yüzde 15 büyüme sağlayacaklarını, yeni tesisin devreye girmesiyle 3-4 yıllık projeksiyonda daha büyük oranlarda büyüme hedeflediklerini söyleyen Abalıoğlu, 8 bin metrekarelik alanda ileri işlenmiş ürünler hattı kuracaklarını, burada hazır yemeğe kadar giden bir üretim çeşidi planladıklarını ifade etti. 
 
     Abalıoğlu, 45 milyon dolarlık ek tesis yatırımlarıyla 450-500 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirterek, pazar payında da 5 yılda yüzde 2'lerden yüzde 7'ye çıktıklarını, yeni yatırımla ilk üç arasına girmeyi hedeflediklerini bildirdi. 

Ekleme Tarihi
28.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Piliç Tüketimindeki Hızlı Artış Yatırımları Tetikledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız