Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
AYÇİÇEĞİ 

KARADENİZBİRLİK GENEL MÜDÜRÜ ERARSLAN: ''TÜRKİYE'DE AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ YAKLAŞIK 900-950 BİN TON CİVARINDA, BU DA TALEBİN YÜZDE 40'NI KARŞILAMAKTADIR'' -''ÜLKEMİZDE YEMEKLİK YAĞ İHTİYACIMIZIN 3'TE 2'Sİ YURT DIŞINDAN KARŞILANARAK YAKLAŞIK 3 MİLYAR DOLAR DÖVİZ ÖDENMEKTEDİR''

SAMSUN (A.A) - İlyas Gün - KARADENİZBİRLİK Genel Müdürü Ünal Erarslan, Türkiye'deki ayçiçeği üretiminin yaklaşık 900-950 ton civarında olduğunu belirterek, bunun da talebin yüzde 40'ını karşıladığını söyledi.
 
     Erarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KARADENİZBİRLİK markasının üreticisinin desteği ile büyüdüğünü ve 1978 yılından itibaren bölgenin en eski markalarından biri olduğunu kaydetti. 
 
     Üreticiye uygun ödeme koşullarında tarımsal girdi desteği sağlayan ve ürünlerini satın alan birliğin 40 bin çiftçinin geçimine katkıda bulunduğunu belirten Erarslan, şunları kaydetti: 
 
     ''Ülkemizde ayçiçeği yağı en fazla tüketilen bitkisel yağlar arasında yer almaktadır. Üretimimiz ise, iç pazardaki talebi karşılamamaktadır. Türkiye'de ayçiçeği üretimi yaklaşık 900-950 bin ton civarında, bu da talebin yüzde 40 karşılamaktadır. Bu durumda ithalat kaçınılmazdır. Üretim açısından ise ülkemiz büyük olanaklara sahiptir ancak, üreticilerimiz hangi üründen para kazanırlarsa o ürüne yönelmektedirler. Eğer yağlık ayçiçeğine verilen destekler artırılırsa Türkiye yağ açığının ülke içinde karşılanması zor olmayacaktır.'' 
 
     Birliğin mamulü olan yağların bölge ürünlerinden, kendi fabrikalarında üretildiğini anlatan Erarslan, ''Ülkemizde yemeklik yağ ihtiyacımızın 3'te 2'si yurt dışından karşılanarak yaklaşık 3 milyar dolar döviz ödenmektedir. Bu anlamda da birlik olarak bölge üreticisine ve yağlı tohum açığının kapatılmasına önemli destek vermekteyiz'' diye konuştu. 
 
     Erarslan, şöyle devam etti: 
 
     ''Taklide ve tağşişe (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) oldukça elverişli olan yağ piyasasında, ucuz yağların karıştırılarak kullanılması, sağlıksız koşullarda ambalajlanması, yanıltıcı ambalaj bilgileri ile sunulması hem tüketiciyi aldatmakta hem de haksız rekabete neden olmaktadır. Bu nedenle piyasadaki markalar ve fiyat çeşitliliği tüketicilerce iyi irdelenmeli ve öncelikle ürünün kalitesinden emin olunmalıdır. Birliğimizde hammaddeden yağa üretimin her aşamasında kalite ve kontrol önceliklidir. Modern teknolojilerin kullanıldığı üretim ünitelerinde ISO 9001:2008 Kalite Belgesi ile üretim yapılmaktadır.'' 
 
     Birliğin, zorlayıcı piyasa şartlarına rağmen kaliteden taviz vermeyen üretim ve satış politikası ile aynı çatı altında topladığı yağlı tohum üretici ortaklarının her zaman yanında olacağını söyleyen Erarslan, kaliteli ayçiçeği yağı üretimini koruyacaklarını vurguladı. 

Ekleme Tarihi
30.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Erarslan: Türkiye'deki Ayçiçeği Üretiminin Yaklaşık 900-950 Ton Civarında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız