Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Yurt dışına ihraç edilen yaş sebze ve meyvelerin analizlerinin yapılabilmesi için Muğla'nın Fethiye ilçesine analiz laboratuvarı kuruldu. Açılan laboratuvar ile ihracatçılar artık Antalya, İzmir veya Mersin'e gitmek zorunda kalmayacak. Laboratuvarda ayrıca insan ölümlerine neden olan kaçak içkilerin analizi de yapılabilecek.
 
    Rusya başta olmak üzere Romanya, Bulgaristan, Gürcistan ve bazı Avrupa ülkelerine günde 450-500 ton domates ihraç eden Fethiye’de bu rakamı daha da yukarılara çekebilmek için analiz laboratuvarı kuruldu. İlçede bulunan ve günde en az 25 TIR domatesin ihraç edildiği Kumluova ve Karadere beldeleri ile Çamköy ve Karaçulha toptan sebze hallerindeki ihracatçılar ürünlerini analiz için Antalya’ya veya Mersin’e gidiyordu. Fethiye’nin Eşen beldesine kurulan analiz laboratuvarı, ihracatçıları bu zahmetten kurtarıyor. Pestijit, nitrit nitrat, ağır metal, yaprak ve bitki ile alkol analizleri beldeye kurulan “Nitrolab” özel kontrol laboratuvarında yapılabilecek. Laboratuvarın Rusya’dan gerekli yetkiyi aldığı ve artık bu ülkeye ihraç edilecek ürünlerin analizlerine başlandığı bildirildi. 
 
 
 
    AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, beraberindeki heyetle Nitrolab Kontrol Laboratuvarı'nda incelemelerde bulundu. Laboratuvar hakkında bilgiler veren Genel Müdür Hasan Şanlıer, laboratuvarda gıda analizlerinin yanında son günlerde gündemde olan kaçak içkilerin kontrolünün de yapıldığını bildirdi. Analiz için yetki başvurusunu aldıklarını ve akreditasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyen Şanlıer, “Yaş sebze ve meyvelerde bulunan ilaç kalıntıları, ihracatın önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Bu kalıntılar yüzünden pek çok ülke kapılarını Türk mallarına kapatıyor. İlaç kalıntılarını önlemek ve olası kalıntıları tespit etmek için İzmir, Mersin ve Antalya’da laboratuvarlar bulunuyor. İhracatçılar yurt dışına gönderecekleri ürünleri bu laboratuvarlardan geçirerek analiz ettiriyorlar. Fethiyeli ihracatçılar da ürünlerini bu illerden birine götürmek zorunda kalıyordu. Bu hem zaman kaybı hem de ek masraf oluyordu. Fethiye’nin Eşen beldesine açtığımız laboratuvarla ihracatçılarımızı bu sıkıntıdan kurtarıyoruz. Laboratuvarımızda pestijit, nitrit nitrat, ağır metal, yaprak ve bitki analizleri yapılabiliyor.” bilgisini verdi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
30.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Fethiye'ye kurulan analiz laboratuvarı ihracat hedeflerini artıracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız