Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI: -''110 TON BUĞDAY GLUTENİNİN GDO'LU OLARAK İTHAL EDİLDİĞİNE VE GDO TESPİT EDİLEN BU ÜRÜNÜN HALKA YEDİRİLDİĞİNE İLİŞKİN İDDİALAR TAMAMEN GERÇEK DIŞIDIR'' -''ZARAR GÖRMÜŞ TANE VE BÖCEK KALINTILARI İÇEREN BUĞDAY İTHALATINA İZİN VERİLEREK BU BUĞDAYDAN ELDE EDİLEN MAMULLERİN VATANDAŞLAR TARAFINDAN TÜKETİLDİĞİ İDDİASI DA GERÇEKLERİ YANSITMAMAKTADIR''

 

ANKARA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 110 ton buğday gluteninin GDO'lu olarak ithal edildiğine ve GDO tespit edilen bu ürünün halka yedirildiğine ilişkin iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu bildirdi.

     Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Biyogüvenlik Kurulu kararlarının dışında hiçbir ürünün GDO'lu olarak yurda girişine izin verilmediği, GDO analizi yapılan ürünler arasında da buğday ve ürünlerinin bulunmadığı belirtildi.
     GDO'lu hiçbir tohumun üretim amaçlı olarak da ülkeye girişine izin verilmediği ifade edilerek, ''Haberlere konu edilen buğday gluteninde GDO'ya rastlanmadığı raporlandıktan sonra işlemler sonlandırılmıştır. Ayrıca unun ekmeklik kalitesi açısından zenginleştirilmesi amacıyla kullanılan buğday gluteninin tamamının un olarak işlenerek yurt dışına ihraç edildiği de bilinmektedir'' denildi.
     Açıklamada, ''zarar görmüş tane ve böcek kalıntıları içeren buğday ithalatına izin verilerek bu buğdaydan elde edilen mamullerin vatandaşlar tarafından tüketildiği'' yönündeki haberlerin de gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.
     Söz konusu buğdayın ilk kontrolünde ithalata izin verilmediği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
     ''İthalatçı firma ise yasal hakkını kullanarak ürünü uygun hale getirme talebinde bulunmuştur. Bakanlık da bunun üzerine elleçleme işlemine izin vermiştir. Elleçleme gerek uluslararası gıda ve sağlık otoriteleri gerekse yurt içi mevzuatla kabul görmüş, buğdayın yabancı maddelerden arındırılarak insan sağlığına aykırı bir durumun söz konusu olmamasını sağlayan teknolojik bir yöntemdir.''

 

Ekleme Tarihi
30.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Buğday Gluteninin Gdo'lu Olarak İthal Edilmesi....




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız