Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde, binlerce arının aynı gün ölümü bal üreticilerini şoke etti. Maddi kayba uğrayan bal üreticileri ani ölümlerin sıcak havadan kaynaklandığını düşünürken, İlçe Tarım Müdürlüğü binlerce arının telef olmasıyla ilgili inceleme başlattı. 
 
İlginç olay, Siverek'in Yoğunca Köyü'nde meydana geldi. Yıllardır bölgede bal üreticiliği yapan İsmail Urtekin, Abdülkadir Urtekin, Mehmet Kaya ve Ali Balık, köyde 700 kovan kurdu. Dün açtıkları kovanlarda balların eridiğini ve binlerce arının da öldüğünü gören üreticiler şoke olarak, İlçe Tarım Müdürlüğü'ne başvurdu. 
 
Arıların ani ve toplu ölümü karşısında büyük şaşkınlık yaşadığını söyleyen üreticilerden İsmail Urtekin, "22 yıldır arcılık yapıyorum, ilk kez böyle bir olayla karşılaştık. Kovanlarımızda bulunan arıların yüzde 75'i telef oldu. İlçe tarım müdürlüğüne başvurduk onlar bir ekip gönderip arıların ani ölümünü araştıracaklarını söylediler. Benim tahminime göre arıların telef olmasının nedeni yaşanan aşırı sıcaklar. Aşırı sıcaklıktan dolayı peteklerin içinde bulunan ballar eridiği için arılar telef oldu. Şu anda perişan durumdayız, yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi. 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sait Sarıyıldız da arıcıların kendilerine başvuruda bulunduğunu ve ekiplerin bölgede inceleme yaptığını belirterek, "Yapılacak inceleme sonucunda ani ölümlerin sebebini belirleyeceğiz. Ölümlerin nedeni üreticilerin dediği gibi sıcak hava mı, yoksa başka bir etken mi, inceleme sonunda ortaya çıkacak" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Siverek'te Toplu Arı Ölümleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız