Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
TÜRKİYE'NİN YÜKSELEN ŞARAP BÖLGESİ GÜNEY -ABD'NİN NAPA VADİSİ'NE BENZETİLEN, TÜRKİYE'DEKİ BÜYÜK ŞARAP ÜRETİCİSİ FİRMALARIN ALIM YAPTIĞI GÜNEY'DE 30 BİN DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR -KALECİK KARASI, ÖKÜZGÖZÜ VE BOĞAZKERE, YABANCI MENŞELİ OLARAK CABARNET SAUVİGNON VE SHİRAZ EN FAZLA ÜRETİMİ YAPILAN ÇEŞİTLER -PAMUKKALE ŞARAPÇILIK'IN ÜRETTİĞİ ''TRİO'', FRANSA, ABD VE İNGİLTERE'DEKİ YARIŞMALARDA MADALYA KAZANDI 

DENİZLİ (A.A) - Denizli'nin Güney ilçesi, son yıllarda yeniden tesis edilen üzüm bağlarıyla ''Türkiye'nin yükselen şarap bölgesi'' olma yolunda hızla ilerlerken, ilçede 30 bin dekar alanda üretilen yerli ve yabancı menşeli üzümler, önde gelen şarap firmaları tarafından alınıyor. 
 
     Türkiye Şarap Üreticileri Derneği 2. Başkanı ve Pamukkale Şarapçılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Tokat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir dönem sökülen bağların yeniden kök salması için yoğun çaba harcadıklarını, bunun sonucunda çiftçilerin bağcılığı yeniden önemsediğini, halen ilçede 30 bin dekar alanda üzüm üretimi yapıldığını, Türk şarapçılığında önde gelen kuruluşların burada kendi bağlarını oluşturarak üretim gerçekleştirdiğini, ayrıca üreticilerden alım yaptıklarını söyledi. 
 
     Kendilerinin de 500 dekar alanda üzüm üretimi yaptığını anlatan Tokat, Güney'de yerli çeşitlerden Kalecik Karası, Öküzgözü ve Boğazkere, yabancı menşeli olarak Cabarnet Sauvignon ve Shiraz başta olmak üzere diğer çeşitlerin üretildiğini, Türk üzüm çeşitlerinden üretilen şarapların farklı damak tadıyla yurt dışında hayli ilgi topladığını, Pamukkale Şarapları'nın ''Trio'' çeşidinin de bunlardan biri olduğunu ifade etti. 
 
     Dünyanın önde gelen şarap otoritelerinin Güney ilçesini ABD'deki Napa Vadisi'ne benzettiğine ve ''Türkiye'nin yükselen şarap bölgesi'' olarak nitelendirdiklerini dile getiren Tokat, ''Yerli ve yabancı üzüm çeşitlerinin en iyi ve kaliteli yetiştiği yörelerden birisi Güney. Bunların karışımlarından elde edilen şarap çeşidi, farklı damak tadı arayan yabancılar tarafından hayli beğeniliyor. Yılık üzüm üretimi 20 bin ton dolayında'' dedi. 
  
 
 
     Pamukkale Şarapçılık olarak yabancı menşeli Cabarnet Sauvignon ve Shiraz ile Türk menşeli Öküzgözü, Boğazkere ve Kalecik Karası üzümlerini üçlü olarak kullandıkları ''Trio'' çeşidini örnek gösteren Tokat, ''Yıllık şarap üretimimiz 4 milyon litre dolayında. Bunun yaklaşık 400 bin litresi Trio çeşidi. İngiltere ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatını yapıyoruz. Yabancılar kendi geleneksel üzümlerinden üretilen şarapların yanı sıra, bizim geleneksel üzümlerimizden yapılan şarapları da tatmak istiyorlar. Kupaj yaparak sunulduğunda çok hoşlarına gidiyor'' diye konuştu. 
     Yasin Tokat, Trio çeşidinin bu yıl Fransa'da düzenlenen yarışmada gümüş, ABD ve İngiltere'deki yarışmalarda da bronz madalya kazandığını belirterek, önümüzdeki yıllarda Türk ve yabancı menşeli üzümlerden yapılan şarap çeşidini artıracaklarını sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
01.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Türkiye'nin Yükselen Şarap Bölgesi Güney




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız