Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
MISIR 

Adana'da çiftçilerin pamuk üretimine yönelmesiyle, mısırda büyük oranda gerileme oldu.
 
Yılda ortalama 1 milyon 35 bin ton rekolteyle Türkiye'de üretilen mısırın yüzde 45'inin hasat edildiği Adana'da çiftçilerin pamuk üretimine yönelmesiyle, mısırda büyük oranda gerileme oldu. Seyhan Ziraat Odası Basın Sözcüsü Cahit İncefikir, Mısır üretimindeki gerilemenin nişasta ve yem sanayiinde sıkıntı yaratacağını belirtti. 
 
Türkiye'de yılda 4 milyon ton Mısır tüketildiğini, üretim açığının ithalatla karşılandığını vurgulayan Cahit İncefikir, "Dünya ve Türkiye borsalarında pamuğun fiyatının bir yılda yüzde 70-80 oranında artması Çukurova üreticisini yeniden pamuğa yönlendirdi. Tarımsal planlama eksiklikleri yüzünden bu kez mısırda sıkıntı yaşanacak. Tarımsal planlamadaki aksaklıklar nedeniyle kimin ne ektiği belli değil, ancak ciddi oranda Mısır ekili alanlar azaldı. Pamuktaki artış sevindirici ancak mısırdaki gerileme ithalatı arttıracak, iç pazarda buğday ve arpa fiyatları da artacağından hayvancılığa darbe vuracak" dedi. 
 
PLANLAMA YOK, HÜCUM SİSTEMİ VAR 
 
Türkiye'de tarımsal planlama olmadığı için çiftçilerin hücum sistemiyle dayalı üretim yaptığını vurgulayan İncefikir, bir yıl para eden ürünün ikinci yıl yoğun şekilde ekilmesiyle çiftçilerin iflasa varan sıkıntılarla yüz yüze kaldığına dikkat çekti. 
 
Batı ülkelerinde tarım bakanlıkları ve kooperatiflerin üreticiyi hangi ürünü ekmesi konusunda yönlendirdiğini ve primlerle desteklendiği ifade eden İncefikir şunları söyledi: 
 
"Bir çok ülke, bir önceki yıla bakarak, ekim yapacağı ürün hakkında bilgiye sahip. O üründen kaç ton ihraç ettiğini, kaç tonunu tükettiğini biliyor. Bu bir envanter meselesi. Bu da onları planlı bir ekime yöneltiyor. Yani bir üründen ihtiyaçları ve ihraç edecekleri kadar ekim yapıyorlar. Böylelikle fiyatlara daha hakim oluyorlar. Ancak Türkiye'de tarımsal üretim 'hücum' sistemine dayalı olarak yürüyor. Bir dönem para eden bir ürünün sürekli ekilmesi çiftçinin iflas etmesine neden oluyor. Bazen de kimsenin ekmediği dönemde riske girip farklı bir ürün eken çiftçi, inanılmaz paralar kazanabiliyor. Bahtına ne çıkarsa yani. Bu böyle gitmemeli. " 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Pamuğa Rağbet, Mısıra Darbe Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız