Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yüksek Oranda Süt Verimi İçin Embriyo Transferi 

 

SÜT HABER- Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Ulvi Murat Tunca ,üreticilerin yüksek oranda süt verimi elde edebilmesi için Amerika’dan getirilen embriyo transferini gerçekleştirdi.

 

Süt birliği üyesi olan Mehmet İzmirlioğlu’nun çiftliğinde gerçekleştirilen transfer Şengül adlı düveye uygulandı.
Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çökelek Köyün’de Mehmet İzmirlioğlu’na ait çiftlikte bulunan 18 aylık Şengül adlı düveye anne ve babası Amerikalı olan dondurulmuş embriyo Salihli ilçesinde ısıtılıp hareketli hale getirilerek nakledildi. 43 gün sonra ultrasonla gebelik kontrolü yapılarak yavrunun gelişim sürecini gözetim altına almaya başlayabiliriz diyen Veteriner Hekim Tunca, doğumun ise 9 ay sonra gerçekleşeceğini belirtti.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca “
Üreticilerimiz bilir bizler suni tohumlama uygulaması ile hayvanlarımızın gebe kalmasını sağlamaktayız. Suni tohumlamada iyi kaliteli boğanın spermleri elimizdeki dişi hayvana nakledilmesi ve gebeliğin bu erkek boğadan şekillenmesi istenir şuanda devletimizin destekleme sistemi de bunun yaygınlaştırılması ile ilgili doğan buzağıların desteklemeden yararlanabilmesi için suni tohumlamadan doğması ve yirmi gün içinde küpelenmesi kuralına dayalıdır.
 
Embriyo ise yüksek kaliteli boğa ile yine çok yüksek kaliteli süper ovulasyon yöntemiyle yumurtlatılmış ineğimizin döllenmesi sonucu elde edilen ve yıkama yöntemiyle anneden alınan 7. günündeki döllenmiş yumurtaların dondurularak başka bir anneye nakledilmesine embriyo nakli denir. Burada doğuran anne taşıyıcı anne durumunda olup doğan buzağı o anne ırkıyla alakalı değildir.
 
Yüksek verimde süt için emriyo transferi
 
İşletmenin birim hayvan başına düşen bir maliyeti vardır. Bu her işletmenin idaresine göre değişir. Eğer sürü kalitesi düşük, verim alınamıyor ise bu işletme maliyeli sabittir. Düşük verimli hayvanlarla yapılacak süt işletmesi işletme maliyetini karşılayamayacağı için zarar edecek, süt yem dengesindeki inişlerde ve çıkışlardan bu sürüler daha çok etkilenecek ve hayvanların kesime gitmesi işletmenin kar edememesinden olacaktır.

Birde sütün iyi olduğu, para kazanır olduğu zamanlarda ise birim işletme maliyeti aynı iken sürüde yüksek verimli hayvanlar sayesinde daha çok süt elde edilebilir ve işletme para kazanır durumda kala bilir. Dünya embriyo transferine geçmiş ve ırkını ilerletmiş. Biz de üreticimize bunu göstermek bu olayı özendirmek için Manisa Süt Üretici Birliği olarak Türkiye’deki süt üreticilerinin üretim kalitesini arttırmak istiyoruz. İthal hayvan getirme nedeni yüksek verimli süt hayvanın elde etmek ise küçük ve orta işletmeler ithal edemeyenler için bunu nasıl yapacaklarını gösteriyoruz. Hayvancılıkta verimli ırklara nasıl ulaşa bilirlikleri göstermek için embriyo transferi yapıyoruz.
Manisa Süt Üreticileri Birliği süt seviyesini arttırmak daha iyi ırklar elde etmek ve ithal edemeyen ancak kaliteli hayvanı olsun isteyen üreticinin embriyo transferi ile kendi sürüsünde bunu nasıl başara bileceğini göstermek istiyoruz.Hayvancılıkta verimli ırklara nasıl ulaşa bilirlikleri göstermek için embriyo transferi yapıyoruz. İşletmemiz Manisa Süt Üreticileri Birliği üyesi olup Salihli ilçesi Çökelek köyündedir üreticimizin adı Mehmet İzmirlioğlu’dur. İzlediğimiz düvemiz 1765 kulak nolu olup, adı Şengül’dür ve 18 aylıktır. Kendisi suni tohumlamadan 2010 yılında dünyaya geldi. Yetişkin düve seviyesine kadar işletmede bakım beslenmesini tamamladı.”dedi.

Ekleme Tarihi
01.08.2011
Ekleyen Kişi
tarımsal süt haber


Link: Yüksek Oranda Süt Verimi İçin Embriyo Transferi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız