Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
üzüm 

ÜZÜMDE DÜŞÜK REKOLTE BEKLENTİSİ -TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ BAŞKAN VEKİLİ NURİ SORMAN: ''AŞIRI YAĞIŞLAR NEDENİYLE BU SENE ÜZÜM BAĞLARI GEÇ UYANDI. BU SEBEPTEN DOLAYI REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ SÖZ KONUSU'' 

MANİSA (A.A) - Turgay Duyar - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman,''Aşırı yağışlar nedeniyle bu sene üzüm bağları geç uyandı. Bu sebepten dolayı rekolte düşüklüğü söz konusu'' dedi. 
 
     Sorman, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, tarım sektörünün tamamen açık alanda ve hava şartlarına bağlı olarak yapıldığını ve üretim yılı periyodunun 1 yıl içinde kalmadığını vurguladı. 2010 yılında yaşanan çeşitli hastalıklar ve dolu felaketleri nedeniyle üzüm bağlarının zarar gördüğünü hatırlatan Sorman, üzüm bağlarının bu yıl da dolu ve don olaylarına maruz kaldığını söyledi. 
 
     Sorman, şunları ifade etti: 
 
     ''Aşırı yağışlar nedeniyle bu sene üzüm bağları geç uyandı. Bu sebepten dolayı rekolte düşüklüğü söz konusu. Ayrıca 'Salkım Silkmesi' dediğimiz mildiyö ve pornoz hastalığı had safhadadır. Üreticilerimiz bu sene haftada en az 2 kez ilaçlama yapmak mecburiyetinde kalmıştır. Bazı bağlarımızda aşırı yağışlardan ve havaların düzensiz gitmesinden dolayı üzüm taneleri az ve seyrek oluşmuştur. İnşallah geç kalan periyodu, hasat zamanı yağmurların geç düşüşüyle telafi imkanı belik olacak, belki de olmayacaktır. Temennimiz yağışların geç başlaması, üreticinin malını tarladan çıkarmasıdır. İnşallah öyle gerçekleşir.'' 
     
     -''ÜRETİCİ ÜRÜNÜNE SAHİP ÇIKMALI''- 
     
     Rekoltenin geçen yıl ile aynı oranda gerçekleşeceğini ve üreticinin ürününe sahip çıkması gerektiğini açıklayan Sorman, henüz net rekolte çalışması yapılmadığını, ancak gelen haberlerin bu kanıyı uyandırdığını ifade etti. Üreticilerin ürünlerini emanete vermemesi tavsiyesinde bulunan Sorman, 2005 yılından bu yana yapılan ''Ürününe Sahip Çık'' kampanyasına mutlaka bu yıl da sahip çıkılması gerektiğini belirtti. 
     
     -ÜRETİCİ KARAMSAR- 
     
     Üzüm üreticileri yağışlardan ve sıcakların geç başlamasından dolayı üründe en az 20 gün gecikme olduğunu, üzümlerin yağmurlar başlamadan kurutulup kurutulamayacağı konusunda karamsar. 
 
     Manisa merkeze bağlı Yeşilköy üzüm üreticilerinden Ali Osman Eren, yağışlardan dolayı hastalıklara karşı haftada 2 kez ilaçlama yaptığını söyledi. 
 
     Eren, ''Bağımızda geçen yılki üzüm yok, havaların yağışlı gitmesi ve serin olması üzümde gecikmeye neden oldu. Geçen yıl bu zamanlarda üzümler yenmek üzereydi. Ancak şu an hala koruk halinde, bunu da tamamen hava şartlarına bağlıyoruz. Yani maliyet yüksek, hasat da geç olacak.'' dedi. 
 
     Yeşilköy üzüm üreticilerinden Ramazan Doğan ise bağlarda mildiyö hastalığından dolayı verim alamadıklarını ve üzümlerin olgunlaşmadığını söyledi. 
 
     Üreticiler, üzüm hasadı sona erip, kurutma işlemi bitene kadar yağış olmamasını dilediler. 

Ekleme Tarihi
01.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Üzümde Düşük Rekolte Beklentisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız