Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
vişne dalında 

Yurt genelinde geçen yıla oranla vişne rekoltesinde yaşanan düşüş, fiyatı artırdı. İç piyasada kilogramı 2.5 TL'den alıcı bulan vişne, üreticisinin yüzünü güldürdü. 
 
Ürün azlığı nedeniyle meyve suyu üreticilerinin girdiği rekabet sonucu vişnenin kilogram fiyatı 10 gün önce 2.5 liraya kadar yükseldi. Halen piyasada kilogramı 1.8 liradan alıcı bulan vişnenin fiyatının taşıma maliyetleriyle birlikte fabrikalara 2.2 liraya mal olduğu belirtildi.
Vişne fiyatları ile ilgili açıklama yapan Ersu Meyve ve Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Kadir Şahin, vişnenin bu yıl rekoltesinin düşük olması ve meyve suyu fabrikalarının birbiri ile rekabetlerinden dolayı bu yıl çok pahalı olduğunu söyledi. 
 
10 gün önce fabrikalarına vişnenin kilogramını 2,5 liradan aldıklarını belirten Kadir Şahin, geçen süre içinde fiyatın 1,8 liraya düştüğünü ifade etti. 
 
Türkiye'de vişne fiyatlarının dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu belirten Şahin, fiyatların tavan yapmasında meyve suyu fabrikalarının rekabetinin de çok etkili olduğunu kaydetti. 
 
Afyonkarahisar bölgesinin vişnesinin önemli bir bölümünün toplandığını belirten Şahin, fiyatların yeniden yukarı çıkması veya inmesi konusunda bir tahmin yürütemediklerini kaydetti. 
 
Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: "Rekolte düşüklüğü ve meyve suyu fabrikalarının rekabeti vişne fiyatlarını bu sene tavan yaptırdı. Meyve suyu fabrikaları aldıkları bu fiyatla zarar ediyor. Dünyada vişne konsantre maliyet fiyatı 4.5 euro. Ülkemizde ise bu fiyat 6 euro. Meyve suyu fabrikaları aylar öncesi yaptıkları sözleşme gereği yüksek fiyattan vişne almak zorunda kalıyorlar. Fiyatlar iner mi çıkar mı bu konuda bir tahminde bulunamıyoruz. " diye konuştu. 
 
Yaş Meyve ve Sebze Üreticileri Derneği Başkanı Ömer Aydın, bu yıl vişne fiyatlarının üreticinin yüzünün güldürdüğünü söyledi. Antalya bölgesinde vişnenin ilk çıktığında 2,7 liradan alıcı bulduğunu belirten Aydın, son günlerde bu fiyatın 1,8 liraya düştüğünü söyledi. 
Fiyatların 2 liradan seyir takip edeceğini belirten Aydın, iç piyasa talebinin çok canlı olduğunu kaydetti. 
 
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde 8 dönüm meyve bahçesinde bulunan ağaçlarından bu sene 7 bin liraya yakın vişne parası aldığını belirten Veysel Oğuz, vişnedeki çok yüksek fiyatın üretici için sürpriz olduğunu kaydetti. Vişne fiyatlarının bu sene kirazla atbaşı gittiğini belirten Oğuz, toplamaya devam ettiği vişneden 4 bin lira daha gelir elde edeceğini tahmin ettiğini kaydetti.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
02.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Meyve suyu üreticileri rekabete girdi, vişnenin kilogramı 2.5 liraya çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız