Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ÜZÜM 

Manisa'da Üzüm Rekoltesi Tartışması
 
TİCARET BORSASI BAŞKANI ÖZKASAP: ''REKOLTE TAHMİN ÇALIŞMAMIZ, MANİSA ZİRAAT ODASI BAŞKANI SORMAN TARAFINDAN ÜRETİCİNİN ALEYHİNE YAPILIYOR GİBİ GÖSTERİLDİ'' -ZİRAAT ODASI BAŞKANI SORMAN: ''BİZİM SÖYLEDİĞİMİZ REKOLTE RAKAMLARININ HEPSİ AYNEN HER SENE ÇIKIYOR. KİMSEYE HAKARET ETMEDİK, SAYGISIZLIK YAPMIYORUZ''

MANİSA (A.A) - Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanvekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman'ın borsanın yaptığı üzüm rekoltesi tahmin çalışmasını üreticinin aleyhine bir durum gibi göstererek, kamuoyuna yanlış aksettirdiğini ileri sürdü. 
 
     Borsa binasında basın toplantısı düzenleyen Özkasap, Sorman'ın Manisa Ticaret Borsası'nın yaptığı rekolte tahmin çalışmalarının ''ihracatçılar için yapıldığı'' yönünde beyanlarının olduğunu hatırlatarak, ''Sayın Sorman'ın amacını aşan ve borsamızın 1925 yılına dayanan kurumsal geçmişine hakaret saydığımız karalamalarını esefle kınıyoruz'' dedi. 
 
     Üzüm rekoltesi tahmin çalışmalarını 175 köyde bizzat çiftçilerle görüşerek yaptıklarını, sonuçların kulaktan duyma bilgilerle değerlendirilemeyeceğini ifade eden Özkasap, şöyle konuştu: 
 
     ''Bizim yaptığımız çalışmalar ile kulaktan duyma ezberler arasındaki farkı, üretici üzerinden prim yapmak için kullanmaya Sayın Sorman'ın hiçbir şekilde hakkı yoktur. Manisa'da çekirdeksiz kuru üzüm en önemli üretim sembollerimizden birisidir.Sayın Nuri Sorman'ın açıklamaları, niteliği itibariyle borsamıza yönelik iftiraya varan, düşünce itibariyle eksik ve yanlış bilgilere dayanıyor. Sayın Sorman her sene rekolte tahmin çalışmaları ve borsamız üzerinden çiftçinin gözüne girme mücadelesi vermektedir. Manisa Ticaret Borsası her zaman bağımsız olarak bilgi sunar ve bunları açıklayacak kayıtları mevcuttur. Sayın Sorman'ın üreticiler için gayret sarf ettiğini gösterebilmek için daha gerçekçi yöntemler bulması gerekmektedir.'' 
 
     Rekolteyi yüksek göstermenin iddia edildiği gibi ihracatçının lehine bir durum olmadığını ifade eden Özkasap, tüccar ve ihracatçının sezonun geneline yayılan talep koşullarına göre pazarlama ve lojistik bağlantılarını sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için arzı en gerçekçi şekilde bilmek zorunda olduğunu, rekolte ne kadar olursa olsun ürünün pazarlanabildiğini söyledi. 
 
     Artık tonaj tartışmalarının değil, kalite istikrarının tartışılması gerektiğini ifade eden Özkasap, şöyle dedi: 
 
     ''2009-2010 sezonunda tescil edilen 275 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimiyle 207 bin ton ihracat gerçekleştirilmiş ve bu ihracat miktarıyla ülkemiz 389.8 milyon dolar gelir elde etmiştir. 2010-2011 sezonundaysa haziran sonu itibariyle 255 bin ton üretim ile 175 bin ton ihracat ve 401,6 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Bu sezon daha düşük tonajla daha yüksek gelir elde edilmesinin en önemli sebebi kilogram birim fiyatının ihracatta ortalama 1,8 dolardan, ortalama 2,3 dolara yükselmiş olmasıdır. Sezon içerisinde üreticiden alımların 3 lira seviyesi üzerindeki ortalamasına da bakıldığında üretici fiyatlarına etkinin rekolte çalışmalarıyla alakalı olmadığı, daha çok dünya arzı ve iç tüketimin değişkenliği ile alakalı olduğu görülecektir.'' 
     
     -''BİZ GERÇEKLER NEYSE ONU SÖYLÜYORUZ''- 
 
     Oda Başkanı Nuri Sorman ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçılar Birliği'nin yaptığı rekolte çalışmasının yanlış ve tutarsız olduğunu söylediklerini ifade etti. Manisa Ziraat Odası olarak yaptıkları tahmin çalışmalarının 2005 yılından bu yana aynen tuttuğunu savunan Sorman, şu değerlendirmede bulundu: 
 
     ''Biz Borsanın yaptığı araştırmaya üreticinin itibar etmemesini, bizim açıklayacağımız ve her sene tutan tahminleri dikkate almalarını istedik. İhracatçılar Birliği'nin çok uluslu stoklara, yani Amerikan yabancı tarım servisinin internet bilgilerini, yanlış bilgileri aktardığını ifade ettik. 2011 yılı sezonunda da aynı 2010'daki gibi 260 bin tonluk bir rekolte gösterdiğini söyledik. Üreticinin ürününe sahip çıkmasını ve rekoltenin düşük olacağını, bizim elemanlarımızın da bu hafta raporlarını tamamlayıp, elde ettiğimiz sonuçları da kamuoyuna deklare edeceğimizi belirttik. 
 
     Kimseye hakaret etmedik, saygısızlık yapmıyoruz, gerçek neyse onu söyledik. Bizim söylediklerimizin hepsi her sene aynen çıkıyor. Onlar kendi söylediklerinin kendilerine yakışmadığını öğrensinler. Biz, elde ettiğimiz bilgileri çiftçilerimize de aktarıyoruz, maliyet hesabı yapıyoruz. Çiftçilere de önümüzdeki sezon üretimini sürdürebileceği bir satış fiyatı tavsiye ediyoruz. Biz diyoruz ki bu borsacılar rekolte tahmini yaparken devletin kanuni olarak vermiş olduğu yüzde 7'lik fire hakkını bu rekolte hesaplarının içine sokuyorlar. Bunu yapmasınlar diyoruz.'' 

Ekleme Tarihi
05.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Manisa'da Üzüm Rekoltesi Tartışması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız